Sa se determine \( n \in N \) astfel incat expresia
\( \frac {{2^{\lg 2}}{3^{\lg 3}}\cdots{n^{\lg n}}}{n!} \) sa fie minima.
Marian Ursarescu, Roman
Problema de minim
- Marius Dragoi
- Thales
Problema de minim
Politehnica University of Bucharest
The Faculty of Automatic Control and Computers
- Bogdan Posa
- Pitagora
Re: problema de minim
Fie \( A_{n}= \frac {{2^{\lg 2}}{3^{\lg 3}}\cdots{n^{\lg n}}}{n!} \)faust wrote:Sa se determine \( n \in N \) astfel incat expresia
\( \frac {{2^{\lg 2}}{3^{\lg 3}}\cdots{n^{\lg n}}}{n!} \) sa fie minima.
Marian Ursarescu, Roman
\( \frac {A_{n+1}} {A_{n}}= (n+1)^{\lg (n+1)-1} \) pentru \( n \geq 2 \)
Obtinem ca fractia \( \frac {A_{n+1}} {A_{n}} \) este subunitara pentru \( 2 \le n \le 8 \), 1 pentru \( n=9 \) si supraunitara pentru \( n \geq 10 \)
Deci \( A_{2} >A_{3}>...>A_{9}=A_{10}<A_{11}<... \)
Concluzionam ca minimul expresiei se realizeaza pentru \( n=9 \) si \( n=10 \)
Marian Ursarescu, etapa judeteana, 1999
- Marius Dragoi
- Thales
Fie \( A_n=\prod _{k=2}^{n} \frac{{k}^{\lg k}}{k} \Rightarrow A_n=\prod _{k=2}^{n}{k}^{\lg \frac{k}{10}} \) , de unde se observa usor ca \( A_1>A_2>...>A_9=A_{10}<A_{11}<... \).
Asadar minimul expresiei este atins pentru \( n=9, n=10 \).
Eu consider ca aceasta problema nu are un grad de dificultate atat de ridicat incat sa nu poata fi rezolvata la clasa.
Eu consider ca aceasta problema nu are un grad de dificultate atat de ridicat incat sa nu poata fi rezolvata la clasa.
-
Virgil Nicula
- Euler
OFF-TOPIC. Am inteles eu gresit, Faust, sau tu esti de parere ca la etapa judeteana sa se dea probleme care nu pot fi rezolvate la clasa ?! Inseamna ca pentru tine "clasa" este o entitate "amorfa" ... Atata timp cat in clasa exista cel putin un potential olimpic, profesorul trebuie sa faca cel putin o problema ca aceasta, mai multe sau mai putine in functie de rezultanta clasei . In exprimare academica, un discurs didactic diferentiat. Un potential olimpic s-ar putea plictisi la ore. Atunci eu il tin la tabla cu probleme de acest tip, in picioare, pe un sfert de tabla toata ora. Tie ti-ar placea ?! Sau ma insel, tu abia astepti asemenea ore de matematica ...faust wrote: Fie \( A_n=\prod _{k=2}^{n} \frac{{k}^{\lg k}}{k} \Rightarrow A_n=\prod _{k=2}^{n}{k}^{\lg \frac{k}{10}} \) , de unde se observa usor ca \( A_1>A_2>...>A_9=A_{10}<A_{11}<... \).
ON-TOPIC. Notam \( A\ a.s.\ B \Longleftrightarrow A=B=0\ \vee\ A\cdot B\ >\ 0 \) (acelasi semn), adica \( \mathrm {sgn}\ X=\mathrm {sgn}\ Y \) .
Se arata usor ca pentru orice "baze" \( 0<a\ne 1 \) , \( 0<b\ne 1 \) si pentru orice numere reale \( x \) , \( y \) avem
\( \overline {\underline {\left|\ a^x-a^y\ .a.s.\ (a-1)(x-y)\ \right|}} \) , \( \underline {\overline {\left|\ a^x-b^x\ .a.s.\ x(a-b)\ \right|}} \) si \( \underline {\overline {\left|\ \log_ab\ .a.s.\ (a-1)(b-1)\ \right|}} \) .
Deci \( A_n=\frac {1}{n!}\cdot\prod _{k=2}^{n}{k}^{lg k} \) si \( \frac {A_{n+1}}{A_n}-1=\frac {1}{n+1}\cdot (n+1)^{\lg (n+1)}-1\ .a.s. \)
\( (n+1)^{\lg (n+1)}-(n+1)^{1}\ .a.s.\ [(n+1)-1]\cdot [\lg (n+1)-\lg 10]\ .a.s.\ (n-9) \) .
In concluzie, maximul se atinge pentru \( n=9 \) (sau \( n=10 \)) si \( A_9=A_{10} \) .
Last edited by Virgil Nicula on Mon Mar 10, 2008 9:34 pm, edited 17 times in total.
- Marius Dragoi
- Thales
-
Virgil Nicula
- Euler
Faust, urmatorul exercitiu este mai greu decat cel de la judeteana din 1999 ?!
Sa se arate ca pentru orice \( x\ >\ 0 \) avem \( \left(x^2+2\right)^{\log_{x^2-3x+3}\left(x^2+1\right)}\ \ge\ (3x)^{\log_{x^2-3x+3}\left(x^2+1\right)} \) .
Last edited by Virgil Nicula on Tue Mar 11, 2008 9:35 am, edited 4 times in total.
- Marius Dragoi
- Thales
Fie N=\( \left(x^2+2\right)^{\log_{x^2-3x+3}\left(x^2+1\right)}-(3x)^{\log_{x^2-3x+3}\left(x^2+1\right)} \)Virgil Nicula wrote:Faust, urmatorul exercitiu este mai greu decat cel de la judeteana din 1999 ?!
Sa se arate ca pentru orice \( x\ >\ 0 \) avem \( \left(x^2+2\right)^{\log_{x^2-3x+3}\left(x^2+1\right)}-(3x)^{\log_{x^2-3x+3}\left(x^2+1\right)}\ge 0 \) .
Atunci, \( N \geq 0 \Leftrightarrow {({x^2+1})^{log_{x^2-3x+1}({x^2+2})} - ({x^2+1})^{log_{x^2-3x+3}{3x}} \geq 0 \Leftrightarrow ({x^2+1})^{log_{x^2-3x+3}{({\frac{x^2+2}{3x}})} \geq 1 \)
\( x^2-3x+3=({x-\frac{3}{2}})^2+\frac{3}{4} > 0 \)
Daca \( x^2-3x+3<1 \Rightarrow x^2+2<3x \Rightarrow \frac{x^2+2}{3x}<1 \Rightarrow log_{x^2-3x+3}({\frac{x^2+2}{3x}}) \geq 0 \)
Daca \( x^2-3x+3>1 \Rightarrow \frac{x^2+2}{3x}>1 \Rightarrow log_{x^2-3x+3}({\frac{x^2+2}{3x}) \geq 0 \)
Observatie!!! \( x^2-3x+3 \) diferit de 1.