Sectiuni in toate twisturile unui fascicol

Moderator: Mihai Fulger

Post Reply
Mihai Fulger
Pitagora

Sectiuni in toate twisturile unui fascicol

Post by Mihai Fulger »

Fie F un fascicol coerent pe un spatiu proiectiv P. Sa se arate ca daca \( H^0(P,F(-n))\neq 0 \) pentru o infinitate de \( n>0 \), atunci F contine un fascicol concentrat intr-un punct.

Mai e si o reciproca, dar aia nu e prea complicata.
Alexandru Chirvasitu
Euclid

Post by Alexandru Chirvasitu »

Cred că ideea, cu omiterea unor detalii, ar fi cam asta:

Pentru orice \( n \), fascicolul \( \mathcal F \) este izomorf cu produsul tensorial \( \mathcal{F}(-n)\otimes\mathcal{O}_P(n) \). Dacă pentru \( n \) mare am avea secţiuni cu suport infinit pentru \( \mathcal{F}(-n) \), atunci din izomorfismul de mai sus ar rezulta că dimensiunea spaţiului secţiunilor lui \( \mathcal F \) este arbitrar de mare, ceea ce e absurd. O să avem deci secţiuni nenule cu suport finit pentru \( \mathcal F(-n) \), adică şi secţiuni nenule cu suport constând dintr-un singur punct \( p \) pentru \( \mathcal F \).

Un exemplu de subfascicol al lui \( \mathcal F \) concentrat într-un punct va fi acum ceea ce de obicei se notează cu \( \mathcal{H}_p^0(\mathcal{F}) \), adică fascicolul secţiunilor lui \( \mathcal F \) care au suport conţinut in multimea \( \{p\} \). În plus, dacă \( \mathcal F \) e coerent, atunci şi \( \mathcal{H}_p^0(\mathcal{F}) \) este coerent (şi deci fascicolul căutat poate fi ales chiar coerent).
Mihai Fulger
Pitagora

Post by Mihai Fulger »

Rezolvarea e buna.
Detaliul care lipseste este urmatorul:

Daca \( \sigma:\mathcal O_X\to F(-n) \) este o sectiune cu suport infinit, atunci \( \sigma \) factorizeaza prin morfismul injectiv \( \sigma:\mathcal O_Z\to F(-n) \), pentru \( Z \) subschema de dimensiune pozitiva in \( X \).
Acestea induc o aplicatie injectiva \( \tau:\mathcal O_Z(n)\to F \) (pentru ca tensorizarea cu un fascicul inversabil este functor exact) si deci o aplicatie injectiva la nivelul sectiunilor globale.
Dar \( h^0(\mathcal O_Z(n)) \) creste la fel ca \( (\dim Z)^n \), iar \( h^0(F) \) este finit.
Post Reply

Return to “Geometrie algebrica”