ONM 2010 Iasi Problema 4
Moderators: Bogdan Posa, Laurian Filip
- Andi Brojbeanu
- Bernoulli
ONM 2010 Iasi Problema 4
Intr-un triunghi isoscel \( ABC \) cu \( AB=AC \), bisectoarea unghiului \( B \) intersecteaza latura \( AC \) in punctul \( B^{\prime} \) si exista egalitatea \( BB^{\prime}+B^{\prime}A=BC \). Determinati masurile unghiurilor triunghiului \( ABC \).
-
moldovan ana
- Pitagora
-
Virgil Nicula
- Euler
Re: ONM 2010 Iasi Problema 4
Problema este (arhi)cunoscuta.
\( AD=DE=EC \) si \( BD+DA=BC \) \( \Longleftrightarrow \) \( BD+DA=BE+EC \) \( \Longleftrightarrow \) \( BD=BE \) \( \Longleftrightarrow \) \( B=40^{\circ} \) .
Metoda 2. Notam \( B=C=2x \) . Se observa ca \( m(\angle ADB)=3x \) si \( BD+DA=BC \) \( \Longleftrightarrow \)
\( \frac {BD}{AB}+\frac {DA}{AB}=\frac {BC}{AB} \) \( \Longleftrightarrow \) \( \frac {\sin 4x}{\sin 3x}+\frac {\sin x}{\sin 3x}=\frac {\sin 4x}{\sin 2x} \) \( \Longleftrightarrow \) \( \sin 4x+\sin x=2\cos 2x\sin 3x \) \( \Longleftrightarrow \)
\( \sin 4x+\sin x=\sin 5x+\sin x \) \( \Longleftrightarrow \) \( \sin 4x=\sin 5x \) \( \Longleftrightarrow \) \( 9x=180^{\circ} \) \( \Longleftrightarrow \) \( B=40^{\circ} \) .
Observatie. Vezi mesajul XXXVI in blogul meu de pe www.mathlinks.ro
(sau un click pe semnatura mea) o extindere la un triunghi oarecare.
Metoda 1. Dreapta \( BC \) intalneste a doua oara cercul circumscris triunghiului \( ABD \) in punctul \( E \) . Se arata usor caFie triunghiul isoscel \( ABC \) cu \( AB=AC \) . Bisectoarea unghiului \( \widehat {ABC} \) intalneste
latura \( [AC] \) in punctul \( D \) . Sa se arate ca \( BD+DA=BC\ \Longleftrightarrow\ B=40^{\circ} \) .
\( AD=DE=EC \) si \( BD+DA=BC \) \( \Longleftrightarrow \) \( BD+DA=BE+EC \) \( \Longleftrightarrow \) \( BD=BE \) \( \Longleftrightarrow \) \( B=40^{\circ} \) .
Metoda 2. Notam \( B=C=2x \) . Se observa ca \( m(\angle ADB)=3x \) si \( BD+DA=BC \) \( \Longleftrightarrow \)
\( \frac {BD}{AB}+\frac {DA}{AB}=\frac {BC}{AB} \) \( \Longleftrightarrow \) \( \frac {\sin 4x}{\sin 3x}+\frac {\sin x}{\sin 3x}=\frac {\sin 4x}{\sin 2x} \) \( \Longleftrightarrow \) \( \sin 4x+\sin x=2\cos 2x\sin 3x \) \( \Longleftrightarrow \)
\( \sin 4x+\sin x=\sin 5x+\sin x \) \( \Longleftrightarrow \) \( \sin 4x=\sin 5x \) \( \Longleftrightarrow \) \( 9x=180^{\circ} \) \( \Longleftrightarrow \) \( B=40^{\circ} \) .
Observatie. Vezi mesajul XXXVI in blogul meu de pe www.mathlinks.ro
(sau un click pe semnatura mea) o extindere la un triunghi oarecare.
-
Virgil Nicula
- Euler
- andreiilie
- Euclid
Si metoda cu prelungirea lui BD cu DA funtiona:) o sa o redactez si incerc sa o public azi, sau maine ( am nitica treaba acum) revin:)
"Orice gandire corecta e matematica"
ONM Slatina -cls a VI-a -2009
ONF Constanta - cls a VII-a -2010
ONM Iasi - cls a VII-a -2010
La inceput de cariera:).
Clasa a 8-a M, Colegiul National Mihai Viteazul Ploiesti
ONM Slatina -cls a VI-a -2009
ONF Constanta - cls a VII-a -2010
ONM Iasi - cls a VII-a -2010
La inceput de cariera:).
Clasa a 8-a M, Colegiul National Mihai Viteazul Ploiesti