functie intreaga => f este liniara?
Moderators: Mihai Berbec, Liviu Paunescu
- Cezar Lupu
- Site Admin
functie intreaga => f este liniara?
Daca \( f \) este o functie intreaga, atunci rezulta ca \( f(z)=az+b \), cu \( a, b\in\mathbb{R} \)?
An infinite number of mathematicians walk into a bar. The first one orders a beer. The second orders half a beer. The third, a quarter of a beer. The bartender says “You’re all idiots”, and pours two beers.
-
Tiberiu Popa
- Euclid
- Cezar Lupu
- Site Admin
Da, la entire function ma refeream. Da, este evident, dar cum? Daca imi zici folosind teorema lui Picard sau Nevallina theory, te cred. Eram curios daca se poate gasi si o solutie asa fara sa folosesti nimic.
An infinite number of mathematicians walk into a bar. The first one orders a beer. The second orders half a beer. The third, a quarter of a beer. The bartender says “You’re all idiots”, and pours two beers.
- Liviu Paunescu
- Pitagora
-
Alexandru Chirvasitu
- Euclid
Salutari. Primul meu mesaj
.
Cred ca recunosc problema. Probabil ca Cezar a incercat sa o traduca de pe undeva (de exemplu, se gaseste la problemcorner.org; asta e o arhiva online de probleme de prin reviste), dar s-a grabit un pic
. Propunatorii problemei in cauza a facut chiar si acelasi comentariu in legatura cu "Picard's Theorem or Nevanlinna theory". Este vorba despre problema AMM E3242, propusa de J. B. Miles si L. A. Rubel, si suna asa:
Daca \( f \) e functie intreaga care ia valori reale pe dreapta reala si numai acolo, atunci e de forma respectiva (adica \( f(z)=az+b \) cu \( a,b \) reale).
Am incercat eu o solutie acum ceva vreme pe Mathlinks (ultimul mesaj din topic). Daca o citeste cineva si nu e in regula, nu ma asaltati, ca nu am timp sa o repar acum
. Nu mai stiu daca am folosit, implicit sau explicit, teorema lui Picard pe undeva.
Cred ca recunosc problema. Probabil ca Cezar a incercat sa o traduca de pe undeva (de exemplu, se gaseste la problemcorner.org; asta e o arhiva online de probleme de prin reviste), dar s-a grabit un pic
Daca \( f \) e functie intreaga care ia valori reale pe dreapta reala si numai acolo, atunci e de forma respectiva (adica \( f(z)=az+b \) cu \( a,b \) reale).
Am incercat eu o solutie acum ceva vreme pe Mathlinks (ultimul mesaj din topic). Daca o citeste cineva si nu e in regula, nu ma asaltati, ca nu am timp sa o repar acum