Ceva de gandit

Moderators: Bogdan Posa, Laurian Filip

Post Reply
Natalee
Euclid

Ceva de gandit

Post by Natalee »

Ma gandesc la un numar natural. Din numarul natural la care m-am gandit scad \( 2 \) si inmultesc diferenta cu \( 2 \), apoi produsul obtinut il scad din \( 200 \). Diferenta o impart la \( 4 \) si scad rezultatul din \( 100 \). Noua diferenta o impart la \( 9 \), adun rezultatul cu \( 2 \) si obtin \( 8 \).
La ce numar m-am gandit.

P.S. Rezolvare la nivelul propus.
Natalee
Last edited by Natalee on Sat Mar 15, 2008 2:55 pm, edited 1 time in total.
*Nu vă uitaţi la cât ştie un om, ci la cum ştie el* (Montaigne)
La avatar este poza fetiţei mele. Sa nu o deochiaţi!
Natalee
Euclid

Post by Natalee »

Nu prea sunt copilasi pe aici :D

Aveti asa:

. numarul la care m-am gandit: \( x \)
. din x scad 2:
\( (x - 2) \)

. diferenta o inmultesc cu 2:
\( (x-2)\cdot2 \)

. scad produsul din 200:
\( [200-(x - 2)\cdot \ 2] \)

. impart diferenta la 4:
\( [200-(x-2)\cdot2]:4 \)

. scad rezultatul din 100:
\( \{\ 100-[200-(x-2)\cdot2]:4\}\ \)

. impart diferenta cu 9:
\( \{100-[200-(x-2)\cdot2]:4\}:9 \)

. adun rezultatul cu 2:
\( \{100-[200-(x-2)\cdot2]:4\}:9+2 \)

Ecuatia problemei:

\( \{ \ 100 \ - \ [200 \ -\ (x \ - \ 2 ) \ \cdot \ 2] \ : \ 4\} \ : \ 9 \ + \ 2 \ = \ 8 \)

Ecuatia se rezolva de la dreapta la stanga ...
vlad97

Post by vlad97 »

Natalee:Ma gandesc la un numar natural. Din numarul natural la care m-am gandit scad si inmultesc diferenta cu , apoi produsul obtinut il scad din . Diferenta o impart la si scad rezultatul din . Noua diferenta o impart la , adun rezultatul cu si obtin .
La ce numar m-am gandit.
K,k Natalee te-ai gandit la............ :idea: a shtiu :idea: cred.........410
I am a BRANIAC :)
Virgil Nicula
Euler

Post by Virgil Nicula »

Natalee wrote: Ma gandesc la un numar natural \( n \) . Din numarul natural \( n \) scad \( 2 \) . Inmultesc diferenta \( a \) obtinuta cu \( 2 \) . Produsul \( b \) obtinut il scad din \( 200 \) . Diferenta \( c \) obtinuta o impart la \( 4 \) . Scad catul \( d \) obtinut din \( 100 \). Diferenta \( e \) obtinuta o impart la \( 9 \) . Catul \( f \) obtinut il adun cu \( 2 \) si obtin \( 8 \). La ce numar m-am gandit.
Natalee, de ce nu scrii in LaTeX "pe verticala" ?!

La clasa poti introduce fractia doar ca notatie : \( \underline {\overline {\left|\ a\ :\ b\ \equiv\ \frac ab\ \right|}} \) .

Este un exercitiu bun si pentru LaTeX. Iata : \( \frac {100-\frac {200-2(n-2)}{4}}{9}+2=8 \) .

Natalee, am modificat neesential enuntul problemei propuse (vezi "quote") prin introducerea unei notatii pentru rezultatul fiecarei operatii realizate. Rezolvarea exercitiului este mai simpla daca "aerisim" folosind mai multe litere (variabile) si citind problema (operatiile) de la "coada la cap" ! In felul acesta vor disparea dificultatile legate de "fractii suprapuse" si rezolvarea capata si un aspect algoritmic, deci se poate chiar informatiza.

Vlad97, citeste cu atentie enuntul problemei din "quote" si priveste
in acelasi timp "tabla" de jos. Intelegi si poti rezolva mai usor ?!

\( \underline {\overline {\underline {\overline {\left\|\ \ \ \begin{array}{ccccccc}
\uparrow & 2\ +\ f\ =\ 8 & \Longrightarrow & f\ =\ 8\ -\ 2 & \Longrightarrow & f\ =\ 6 & | \\\\
| & e\ =\ 9\ \cdot\ f & \Longrightarrow & e\ =\ 9\ \cdot\ 6 & \Longrightarrow & e\ =\ 54 & |\\\\
| & 100\ -\ d\ =\ e & \Longrightarrow & d\ =\ 100\ -\ 54 & \Longrightarrow & d\ =\ 46 & | \\\\
| & c\ =\ 4\ \cdot\ d & \Longrightarrow & c\ =\ 4\ \cdot\ 46 & \Longrightarrow & c\ =\ 184 & | \\\\
| & 200\ -\ b\ =\ c & \Longrightarrow & b\ =\ 200\ -\ 184 &\Longrightarrow & b\ =\ 16 & | \\\\
| & b\ =\ 2\ \cdot\ a & \Longrightarrow & a\ =\ 16\ :\ 2 & \Longrightarrow & a\ =\ 8 & |\\\\
| & a\ =\ n\ -\ 2\ & \Longrightarrow & n\ =\ 8\ +\ 2 & \Longrightarrow & \overline {\underline {\left|\ n\ =\ 10\ \right|}} & \downarrow \end{array}\ \ \ \right\|}}}} \)
Last edited by Virgil Nicula on Mon Mar 17, 2008 3:00 pm, edited 3 times in total.
Natalee
Euclid

Post by Natalee »

Domnule Nicula,

stiam sa scriu si sub forma de fractie, dar nu am vrut :D, pentru ca am vrut sa aiba cat mai putine litere si o rezolvare numai in multimea numerelor naturale, fara fractii.

Elevul de clasa a V-a(are 10 - 11 anisori), se descurca foarte usor cu doua metode de rezolvare. Una este o schema, eu ii spun * dus-intors*, cum i se mai spune * mersul invers* fara scriere...

A doua metoda(tot *mersul invers*):
...............................................................................................................Ciorna
\( \{100 - [200 - (x - 2)\cdot2]:4\}:9 + 2 = 8 \) .............................................\( 8 - 2 = 6 \)
\(
\{100 - [200 - (x - 2)\cdot2]:4\}:9 = 6 \)
.................................................... \( 6\cdot9=54 \)
\( 100 - [200 - (x - 2)\cdot2]:4 = 54 \) .......................................................\( 100 - 54 = 46 \)
\( [200 - (x-2)\cdot2]:4 = 46 \) ................................................................ \( 46\cdot4=184 \)
\( 200 -(x-2)\cdot2 = 184 \).................................................................... \( 200 - 184 = 16 \)
\( (x - 2)\cdot2=16 \) ................................................................................. \( 16:2 = 8 \)
\( x - 2 = 8 \).........................................................................................\( 8 + 2 = 10 \)
\( x = 10 \)

Natalee :mrgreen:
vlad97

Post by vlad97 »

scz domn profesor...dar 4 acela din 410 s-a strecurat din gresala :( nasol......
I am a BRANIAC :)
Post Reply

Return to “Clasa a V-a”