Subgrupurile lui Z_n
Moderators: Bogdan Posa, Beniamin Bogosel, Marius Dragoi
Subgrupurile lui Z_n
Aratati ca subgrupurile lui \( (Z_n,+) \) sunt grupurile generate \( <\hat{d}> \) unde \( d|n \).
-
Marius Mainea
- Gauss
- Beniamin Bogosel
- Co-admin
Daca \( (n,d)=k \) atunci exista \( a,b \) intregi a.i. \( an+bd=k \).
Presupunem ca \( H\subset \mathbb{Z}_n \) este subgrup nenul. Atunci alegem cel mai mic element nenul \( d \) din \( H \). Atunci \( d|n \) pentru ca altfel am gasi \( 0<k<d \) in \( H \) (pentru ca \( (n,d)=k<d \)), ceea ce contrazice alegerea lui \( d \). Daca exista un element din \( H \) care nu e multiplu de \( d \) atunci tot prin procedeul de sus se poate gasi \( 0<k<d \) in \( H \). Contradictie cu alegerea lui \( d \). Prin urmare orice subgrup este generat de un divizor al lui \( n \).
Asta mi se pare cea mai elementara solutie...
Presupunem ca \( H\subset \mathbb{Z}_n \) este subgrup nenul. Atunci alegem cel mai mic element nenul \( d \) din \( H \). Atunci \( d|n \) pentru ca altfel am gasi \( 0<k<d \) in \( H \) (pentru ca \( (n,d)=k<d \)), ceea ce contrazice alegerea lui \( d \). Daca exista un element din \( H \) care nu e multiplu de \( d \) atunci tot prin procedeul de sus se poate gasi \( 0<k<d \) in \( H \). Contradictie cu alegerea lui \( d \). Prin urmare orice subgrup este generat de un divizor al lui \( n \).
Asta mi se pare cea mai elementara solutie...
Yesterday is history,
Tomorow is a mistery,
But today is a gift.
That's why it's called present.
Blog
Tomorow is a mistery,
But today is a gift.
Blog
- Beniamin Bogosel
- Co-admin
Cred ca intelegeti ce vreau sa zic, numai ca nu va place cum am scris.... Daca scriam "alegem \( \hat{d}\in H \) cu \( d \) nenul si minim", atunci era bine?bae wrote:Hm, cred ca H este format din clase, deci nu prea vad cum vei alege un cel mai mic element nenul.Beniamin Bogosel wrote:Atunci alegem cel mai mic element nenul \( d \) din \( H \).
Yesterday is history,
Tomorow is a mistery,
But today is a gift.
Blog
Tomorow is a mistery,
But today is a gift.
Blog