Redactare

Aici puteti discuta si subiectele non-matematice :)

Moderators: Mihai Berbec, Liviu Paunescu

Post Reply
Laurian Filip
Site Admin

Post by Laurian Filip »

Eu de exemplu sunt de parere ca arata mai frumos textul scris la calculator fara majuscule. Majoritatea posturilor mele sunt scrise asa. Nu cred ca face textul mai putin lizibil, nici ca are vreun dezavantaj.

Cat despre bac si teste nationale, acolo scriem cu mana, si e cu totul altceva. In plus si daca scrii pe calculator ceva oficial, sau un eseu pentru la scoala, Word-ul face literele automat mari, asa ca poate sa iti iasa din obisnuinta sa faci literele mari.
Virgil Nicula
Euler

Post by Virgil Nicula »

Laurian Filip wrote:Eu de exemplu sunt de parere ca arata mai frumos textul scris la calculator fara majuscule. ... daca scrii pe calculator ceva oficial, sau un eseu pentru la scoala, Word-ul face literele automat mari, asa ca poate sa iti iasa din obisnuinta sa faci literele mari.
La urma urmei, tu iti vei asuma riscul de a fi prost inteles sau ... necitit, adica nebagat in seama. Aceasta "comoditate" in respectarea gramaticii limbii romane ar putea sa devina infectioasa si contagioasa, adica sa va treziti la un moment dat sa nu folositi virgule, liniute despartitoare (cratime) etc si tot textul sa devina o fraza - labirint in afara de faptul ca, dupa parerea mea, textul arata oribil. Respectati limba romana, cel putin in scriere.
La multi ani, romane ! La multi ani, ROMANIA ! Numai bine va doresc, V.N.

P.S. Apropos de litera K, dupa cate stiu eu, alfabetul limbii romane se pronunta astfel :

A, Be, Ce, De, E, eF, Ge, H(has), I, J, K(capa), eL, eM, eN, O, Pe,

Q(chiu), eR, eS, Te, U, Ve, W (dublu ve), X(ics), Y (I grec), Z(zet)

si nicidecum

A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K(ca), L, M, N, O, P, Q(chiu),

R, S, T, U, V, W (dublu v), X(ics), Y(I grec), Z
.
Laurian Filip
Site Admin

Post by Laurian Filip »

Virgil Nicula wrote: si nicidecum

A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K(ca), L, M, N, O, P, Q(chiu),

R, S, T, U, V, W (dublu v), X(ics), Y(I grec), Z
.

Conform DOOM (Editia a II-a revazuta si adaugita, din 2005): K se citeste "ca/capa", W se citeste ("dublu ve/dublu vî) iar Z se citeste ("ze/zet/zî").

Citirea fonetica "capa" pt k este folosita in citirea unor abrevieri si simboluri pentru marimi matematice si fizice, unitati de masure, elemente chimice s.a.

P.S. Am mutat aceste posturi pentru ca nu aveau nicio legatura cu cel initial de aici
Post Reply

Return to “Chat de voie”