1. A SI B sedeau pe o creanga.A a cazut.B s-a pierdut.
Cine a mai ramas pe creanga?
Raspuns: pe creanga a mai ramas SI.
Aceasta "problema" se bazeaza pe o greseala de limba romana: in enumerarea "A SI B" lipsesc virgulele. Ei voiau sa spuna "A, SI, B stateau pe o creanga". Chiar si asa, raspunsul corect este: nu stim cine a mai ramas pe creanga, fiindca nu ni s-a spus ca pe creanga se aflau
numai A, SI si B. Poate creanga era foarte mare si mai erau si altii pe ea

.
Problema 4 este si ea cam trasa de par:
4. Este numarul "1" tatal sau fratele lui "2"?
Rezolvare: De fapt 1 este fratele lui 2 deoarece numerotarea incepe cand exista cel putin doua elemente.
Este adevarat ca numerele 1 si 2 au fost concepute de oameni deodata, deci, metaforic vorbind, am putea spune ca sunt copiii acelorasi parinti. Pe de alta parte, insa, 1 si 2 au cu totul alta natura decat "parintii" lor: 1 si 2 sunt numere, in timp ce "parintii" lor sunt oameni. Doi frati pisoi au o mama pisica. Doi frati catzei au o mama catzea. 1 si 2 nu pot fi frati pentru ca n-au parinti de aceeasi natura ca ei.
Un alt aspect: daca urmarim atent "rezolvarea" problemei 4, vedem ca ea nu dovedeste decat un singur lucru: ca niciunul dintre numerele 1 si 2 nu poate fi tatal celuilalt. Dar de aici nu rezulta ca sunt frati. Pot fi si veri, sotz si sotzie sau, pur si simplu, niste semne pe hartie.
In opinia mea, multe dintre asa-zisele probleme de logica nu numai ca n-au nicio legatura cu logica, dar sunt si certate destul de tare cu ea. Va pot folosi la ceva numai daca le examinati critic.
Simplificand un pic lucrurile, logica este arta de a gandi corect. Cele doua probleme analizate de mine n-au legatura cu logica, insa comentariile mele au. Logica ne permite sa analizam la rece un rationament, sa-i depistam greselile si sa le corectam.