Informatii si sfaturi pentru incepatori

Moderators: Bogdan Posa, Laurian Filip

Post Reply
Marcelina Popa
Bernoulli

Informatii si sfaturi pentru incepatori

Post by Marcelina Popa »

Daca priviti cu atentie prima pagina a forumului (de sus pana jos, nu numai ce se vede pe monitor), veti vedea ca forumul are mai multe sectiuni (parti), fiecare, la randul ei, cu mai multe parti:

Discutii pe clase (Olimpiada):
- Clasa a V-a
- Clasa a VI-a
........................
- Clasa a XII-a
Matematica la clasa:
- Gimnaziu (cu parti separate pentru clasa a V-a, a VI-a etc)
- Liceu (cu parti separate pentru a IX-a, a X-a etc)
Discutii probleme juniori/seniori (Problemistica tip OBMJ/OIM):
. . .
(alte cateva sectiuni)
. . .
Discutii generale (asta e penultima sectiune):
- Anunturi si publicitate
- LaTeX ( despre limbajul in care se scrie text matematic)
- Chat de voie
- Forum de test
etc.

Un elev normal de clasa a V-a, adica un elev care nu cunoaste materie inainte, poate fi interesat numai de ceea ce am colorat eu cu rosu.

In mesajele urmatoare voi explica ce puteti posta (publica) in fiecare dintre aceste zone ale forumului.

P.S. Rog administratorul sa faca sticky acest topic, daca se poate. Multumesc.
Last edited by Marcelina Popa on Wed Oct 22, 2008 6:06 pm, edited 1 time in total.
Marcelina Popa
Bernoulli

Post by Marcelina Popa »

In prima sectiune, numita Discutii pe clase (Olimpiada) se posteaza, in mod normal, probleme de matematica de nivelul olimpiadelor (cel putin de nivelul fazei locale), sau se rezolva, se comenteaza probleme propuse de altii.

Intrucat n-ati participat inca la nicio olimpiada, e posibil sa nu va dati seama daca o problema propusa de voi este de nivelul olimpiadei. Ce puteti face ca sa nu va treziti ca postati probleme prea usoare in aceasta sectiune:
- puteti alege probleme deja propuse la olimpiada in alti ani;
- puteti verifica daca problema li se pare cat de cat dificila sau interesanta altor colegi (de preferinta celor mai buni din clasa);
- puteti posta problema in alta sectiune, si anume in sectiunea Matematica la clasa, in partea corespunzatoare clasei a V-a (puteti da chiar acum click >>AICI<<, ca sa vedeti despre ce este vorba).

Inca ceva: exista probleme destul de dificile (unele dintre cele pe care voi le numiti "probleme de logica") care nu se potrivesc acestei sectiuni pentru ca nu sunt probleme de matematica. Unele sunt si frumoase, si dificile, si amuzante, dar daca nu sunt probleme de matematica, locul lor nu este in sectiunea referitoare la olimpiade, fiindca la olimpiade se propun numai probleme de matematica.

Ele pot fi prezentate deocamdata in sectiunea Matematica la clasa, unde voi deschide chiar eu un topic special, numit "Probleme de perspicacitate care nu-s de matematica". La urma urmei, in clasa se rezolva, uneori, si probleme mai putin legate de matematica :).
Last edited by Marcelina Popa on Wed Oct 22, 2008 6:03 pm, edited 1 time in total.
Laurian Filip
Site Admin

Post by Laurian Filip »

multumesc, l-am facut sticky
Marcelina Popa
Bernoulli

Post by Marcelina Popa »

N-as vrea sa se inteleaga ca problemele de olimpiada nu pot fi amuzante. Ele nu sunt insa doar amuzante, ci si cat de cat dificile, si - nu uitati! - legate de matematica scolara.
Last edited by Marcelina Popa on Wed Oct 22, 2008 6:53 pm, edited 1 time in total.
Marcelina Popa
Bernoulli

Post by Marcelina Popa »

Foarte util este Forumul de test din sectiunea Discutii generale (dati click >>AICI<< daca vreti sa-l vedeti chiar acum). Acolo puteti incerca orice va trece prin cap:
- puteti verifica cum se posteaza un poll (adica un sondaj);
- puteti verifica cum functioneaza butoanele Quote (pentru citate), Img (pentru inserarea de imagini), URL (pentru inserarea unui link catre o alta pagina web), TeX (pentru inserarea unui text ce contine simboluri matematice) etc;
- puteti exersa limbajul LaTeX;
- puteti pune intrebari daca nu va descurcati (toti am fost in situatia asta la un moment dat, asa ca nu-i nicio rusine).

Intrebari pe orice tema puteti pune si la Chat de voie (tot in sectiunea Discutii generale), unde puteti ajunge direct dand click >>AICI<<.

Daca vreti sa invatati sa scrieti text matematic in LaTeX (e destul de usor), intrati tot in sectiunea Discutii generale, in zona numita LaTeX, adica >>AICI<<.
naruto
Pitagora

Post by naruto »

Eu am pus o problema cu monede. Era prea usoara??? :shock: Ca vad ca a disparut.
Laurian Filip
Site Admin

Post by Laurian Filip »

Marcelina Popa
Bernoulli

Post by Marcelina Popa »

Mie nu mi s-a parut prea usoara, fiindca ideea principala era destul de putin probabil sa-ti treaca prin cap. Nu era de clasa a V-a, insa, ci de a IV-a.

Oricum, n-a disparut, ci a fost mutata in sectiunea Matematica la clasa.
Laurian Filip
Site Admin

Post by Laurian Filip »

a fost mutata in primul rand pentru ca era mai mult o "problema de logica" decat o problema de olimpiada.
naruto
Pitagora

Post by naruto »

am inteles. voiam sa stiu ce probleme pot sa postez.
Post Reply

Return to “Clasa a V-a”