Fie \( a,b,c \) numere reale strict pozitive cu \( abc=1 \). Sa se arate ca \( \frac{a^{10}}{b+c}+\frac{b^{10}}{c+a}+\frac{c^{10}}{a+b} \geq \frac{a^7}{b^7+c^7}+\frac{b^7}{c^7+a^7}+\frac{c^7}{a^7+b^7} \).
Claudiu Mindrila
Inegalitate algebrica "nice & easy"- OWN
Moderators: Laurian Filip, Beniamin Bogosel, Filip Chindea
-
Claudiu Mindrila
- Fermat
Inegalitate algebrica "nice & easy"- OWN
elev, clasa a X-a, C. N. "C-tin Carabella", Targoviste
-
Marius Mainea
- Gauss
-
Claudiu Mindrila
- Fermat
-
Marius Mainea
- Gauss
-
Virgil Nicula
- Euler
Re: Inegalitate algebrica "nice & easy"- OWN
Claudiu, cu putina rabdare, urmand aceeasi cale de demonstratie o puteai extinde astfel :
Consider ca si aceasta extindere iti apartine. Eu nu am facut mare lucru. Ideea de fapt iti apartine.
Caz particular : \( m=7 \) , \( n=3 \) , \( p=1 \) . Draguta inegalitate ! Merge bine si la clasa a VII - a
daca acestia stiu ca \( a>0 \) , \( b>0 \) , \( n\in \mathbb N^*\ \Longrightarrow\ (a+b)^n\le 2^{n-1}\cdot\left(a^n+b^n\right) \) \( \ (*) \) .
Iata aici o demonstratie. Deoarece \( (a-b)(X-Y)\ge 0\ \Longleftrightarrow\ (a+b)(X+Y)\le 2\cdot (aX+bY) \)
atunci urmatoarele inegalitati devin evidente si produsul lor este \( (*) \) .
\( (a+b)^2\le 2\cdot\left(a^2+b^2\right) \)
\( (a+b)\left(a^2+b^2\right)\le 2\cdot\left(a^3+b^3\right) \)
\( (a+b)\left(a^3+b^3\right)\le 2\cdot\left(a^4+b^4\right) \)
\( ................................................... \)
\( (a+b)\left(a^{n-2}+b^{n-2}\right)\le 2\cdot\left(a^{n-1}+b^{n-1}\right) \)
\( (a+b)\left(a^{n-1}+b^{n-1}\right)\le 2\cdot\left(a^{n}+b^{n}\right) \)
Procedand asemanator poti demonstra asa zisa "inegalitate tare a mediilor" cum zice prof. Marius Mainea.
Eu stiam ca ea este un caz particular (linii identice) al inegalitatii Cebasev extinsa la o matrice \( A=\left(a_{ij}\right)\in \mathbb M_{mn} \)
cu toate liniile crescatoare de termeni pozitivi : \( \prod_{i=1}^m\sum_{j=1}^na_{ij}\le n^{m-1}\cdot\sum_{j=1}^n\prod_{i=1}^ma_{ij} \) .
Claudiu, cam exagerezi cu atatea inrgalitati. Posteaza-le si tu la o distanta mai mare in timp.
Claudiu Mindrila wrote:Fie \( \{a,b,c\}\subset \mathbb R^*_{+} \) pentru care \( abc=1 \) si \( \{m,n,p}\subset \mathbb N^* \) . Sa se arate ca
\( \frac{a^{m+n}}{(b+c)^{p}}+\frac{b^{m+n}}{(c+a)^{p}}+\frac{c^{m+n}}{(a+b)^{p}} \geq \frac {1}{2^{p-1}}\cdot\left(\frac{a^m}{b^{2n+p}+c^{2n+p}}+\frac{b^m}{c^{2n+p}+a^{2n+p}}+\frac{c^m}{a^{2n+p}+b^{2n+p}}\right) \) .
Claudiu Mindrila
Consider ca si aceasta extindere iti apartine. Eu nu am facut mare lucru. Ideea de fapt iti apartine.
Caz particular : \( m=7 \) , \( n=3 \) , \( p=1 \) . Draguta inegalitate ! Merge bine si la clasa a VII - a
daca acestia stiu ca \( a>0 \) , \( b>0 \) , \( n\in \mathbb N^*\ \Longrightarrow\ (a+b)^n\le 2^{n-1}\cdot\left(a^n+b^n\right) \) \( \ (*) \) .
Iata aici o demonstratie. Deoarece \( (a-b)(X-Y)\ge 0\ \Longleftrightarrow\ (a+b)(X+Y)\le 2\cdot (aX+bY) \)
atunci urmatoarele inegalitati devin evidente si produsul lor este \( (*) \) .
\( (a+b)^2\le 2\cdot\left(a^2+b^2\right) \)
\( (a+b)\left(a^2+b^2\right)\le 2\cdot\left(a^3+b^3\right) \)
\( (a+b)\left(a^3+b^3\right)\le 2\cdot\left(a^4+b^4\right) \)
\( (a+b)\left(a^{n-2}+b^{n-2}\right)\le 2\cdot\left(a^{n-1}+b^{n-1}\right) \)
\( (a+b)\left(a^{n-1}+b^{n-1}\right)\le 2\cdot\left(a^{n}+b^{n}\right) \)
Procedand asemanator poti demonstra asa zisa "inegalitate tare a mediilor" cum zice prof. Marius Mainea.
Eu stiam ca ea este un caz particular (linii identice) al inegalitatii Cebasev extinsa la o matrice \( A=\left(a_{ij}\right)\in \mathbb M_{mn} \)
cu toate liniile crescatoare de termeni pozitivi : \( \prod_{i=1}^m\sum_{j=1}^na_{ij}\le n^{m-1}\cdot\sum_{j=1}^n\prod_{i=1}^ma_{ij} \) .
Claudiu, cam exagerezi cu atatea inrgalitati. Posteaza-le si tu la o distanta mai mare in timp.