Sa se arate ca \( K=\mathbb{C}(X)[Y]/(Y^2-X^3+X) \) nu este extindere transcendenta pura a lui \( \mathbb{C} \).
(O extindere de corpuri \( K\subset L \) se numeste transcendenta pura daca orice element din \( L\setminus K \) este transcendent peste \( K \).)
Extindere care nu este transcendenta pura
- Dragos Fratila
- Newton
Cred ca K/L transcendent pur inseamna ca K este izomorf cu un corp de functii peste L (i.e. \( L(X_1,X_2,...) \)).
Daca gradul de transcedenta e cel putin 3 atunci definitia asta cu cea din problema nu coincid. Sunt exemple de subcorpuri ale lui C(X,Y,Z) care nu sunt corpuri de functii. Nu stiu cum e in cazul 1 si 2.
Problema se poate rezolva scolareste incercand sa vedem ca K nu e izomorf cu \( C[T] \) sau, mai conceptual cred, exercitiul 6.2, pagina 46 din Hartshorne - Alg. Geom.
Fie \( Y \) = curba ce are inelul de functii regulate \( A = k[x,y]/(y^2-x^3+x) \) unde k este un corp de caracteristica diferita de 2.
Dem ca:
a) Y nesingulara si A domeniu de integritate.
b) daca \( k[x]\subset K(Y) \) demonstrati ca k[x] este inel de polinoame si ca A este inchiderea intreaga a lui \( k[x] \) in \( K(Y) \).
c) exista \( \sigma:A\to A \) automorfism ce il lasa pe x pe loc si il trimite pe y in -y.
Daca \( a\in A \) definim \( N(a) = a\sigma a \). Demonstrati ca \( N(a)\in k[x] \), \( N(1)=1, N(ab)=N(a)N(b), \forall a,b\in A \).
d) folosind N dem. ca unitatile lui A sunt elementele lui k*. Demonstrati ca x si y sunt elemente ireducitibile ale lui A. Dem ca A nu e UFD.
e) Dem ca Y nu e birationala cu \( \mathbb{P}^1. \)
f) Deduceti ca \( K(Y)/k \) nu este transcedenta pura.
Daca gradul de transcedenta e cel putin 3 atunci definitia asta cu cea din problema nu coincid. Sunt exemple de subcorpuri ale lui C(X,Y,Z) care nu sunt corpuri de functii. Nu stiu cum e in cazul 1 si 2.
Problema se poate rezolva scolareste incercand sa vedem ca K nu e izomorf cu \( C[T] \) sau, mai conceptual cred, exercitiul 6.2, pagina 46 din Hartshorne - Alg. Geom.
Fie \( Y \) = curba ce are inelul de functii regulate \( A = k[x,y]/(y^2-x^3+x) \) unde k este un corp de caracteristica diferita de 2.
Dem ca:
a) Y nesingulara si A domeniu de integritate.
b) daca \( k[x]\subset K(Y) \) demonstrati ca k[x] este inel de polinoame si ca A este inchiderea intreaga a lui \( k[x] \) in \( K(Y) \).
c) exista \( \sigma:A\to A \) automorfism ce il lasa pe x pe loc si il trimite pe y in -y.
Daca \( a\in A \) definim \( N(a) = a\sigma a \). Demonstrati ca \( N(a)\in k[x] \), \( N(1)=1, N(ab)=N(a)N(b), \forall a,b\in A \).
d) folosind N dem. ca unitatile lui A sunt elementele lui k*. Demonstrati ca x si y sunt elemente ireducitibile ale lui A. Dem ca A nu e UFD.
e) Dem ca Y nu e birationala cu \( \mathbb{P}^1. \)
f) Deduceti ca \( K(Y)/k \) nu este transcedenta pura.
"Greu la deal cu boii mici..."
- Dragos Fratila
- Newton
Intr-adevar (pentru subcorpuri ale corpurilor de functii), pentru 1 e Luroth si pentru 2 a facut Castelnuovo (pt nealgebric inchis exista contraexemple).In cazul in care gradul de transcendenta este 1, atunci orice subcorp este corp de functii (Luroth). Cred ca este valabila si pentru grad de transcendenta 2 in cazul in care corpul este algebric inchis si de caracteristica 0.
Eu ma refeream ca nu stiu daca sunt echivalente definitiile de pur transcedent in cazul 1 si 2.
"Greu la deal cu boii mici..."