Triunghi dreptunghic cu lung. catetelor numere naturale
Moderators: Filip Chindea, Andrei Velicu, Radu Titiu
- Cezar Lupu
- Site Admin
Triunghi dreptunghic cu lung. catetelor numere naturale
Sa se arate ca daca intr-un triunghi dreptunghic lungimile catetelor sunt numere naturale, iar lungimea ipotenuzei este numar prim, atunci unghiurile ascutite nu pot fi multiplii rationali ai lui \( \pi \).
An infinite number of mathematicians walk into a bar. The first one orders a beer. The second orders half a beer. The third, a quarter of a beer. The bartender says “You’re all idiots”, and pours two beers.
-
pohoatza
Nu m-am gandit si nici nu stiu daca exista vreo demonstratie imediata a faptului ca daca \( \tan{q\pi} \in Q \), \( q \in \mathbb{Q} \), atunci \( \tan{q\pi} \in \left\{-1, 0, 1\right\} \). Singura pe care o stiu, probabil clasica si nu foarte complicata, este folosind niste notiuni despre radacinile primitive ale unitatii.
Cu proprietatea de mai sus, putem demonstra astfel un rezultat mai general, si anume, pentru orice triunghi dreptunghi cu laturi numere naturale, unghiurile ascutite nu sunt multipli rationali de \( \pi \). (Deci nu e necesar ca lungimea ipotenuzei sa fie nr. prim.)
Cu proprietatea de mai sus, putem demonstra astfel un rezultat mai general, si anume, pentru orice triunghi dreptunghi cu laturi numere naturale, unghiurile ascutite nu sunt multipli rationali de \( \pi \). (Deci nu e necesar ca lungimea ipotenuzei sa fie nr. prim.)
- Filip Chindea
- Newton
Din nou, este adevarat, cf. topicului acesta.
Life is complex: it has real and imaginary components.