Se descompune sau nu?
Moderators: Bogdan Posa, Laurian Filip
- Iulian Cimpean
- Euclid
Se descompune sau nu?
Fie E(x) o expresie polinomiala de x cu coeficienti intregi. Daca E(n) nu e numar prim, oricare ar fi n numar intreg, se poate afirma ca E(x) se descompune?
- Filip Chindea
- Newton
Re: Se descompune sau nu?
Exprimarea ta este complet neriguroasa. Nu am idee cum definesti decompozabilitatea unei "expresii polinomiale (?)". Sau altfel aceasta problema cu siguranta nu apartine forumului de clasa a VIII-a.july wrote:Fie E(x) o expresie polinomiala de x cu coeficienti intregi. Daca E(n) nu e numar prim, oricare ar fi n numar intreg, se poate afirma ca E(x) se descompune?
Precedent clarificarii enuntului, permite-mi sa ofer un singur rezultat (care de fapt este conjectura) si anume Ipoteza H apartinând lui Schinzel & Sierpinski:
Fie \( n \in \mathbb{N}^{\ast} \) si \( f_k \in \mathbb{Z}[X] \) cu \( \mathrm{deg} f_k \ge 1 \) ireductibile având coeficientul dominant pozitiv, pentru orice \( k \in \overline{1,n} \). Daca pentru orice prim \( p \) exista un întreg \( n \) astfel încât pentru orice \( k \in \overline{1,n} \), \( p \) nu divide \( \tilde{f}_k(n) \) (valoarea în punctul respectiv a functiei polinomiale asociate), atunci exista o infinitate de numere naturale \( n \) cu fiecare \( f_k(n) \) prim.
Altceva legat de post-ul tau nu vad. Ceea ce este trist este ca singurul progres înregistrat este pentru \( n = 1 \), si acela doar în cazul particular furnizat de teorema lui Dirichlet...
Life is complex: it has real and imaginary components.
Re: Se descompune sau nu?
Last edited by bae on Sat Feb 13, 2010 11:16 pm, edited 2 times in total.
- Filip Chindea
- Newton
Chiar si în acest caz, \( E \equiv X^2 - X + 4 \) este un contraexemplu (\( 2 | \tilde{E}(n) \) pentru orice \( n \in \mathbb{Z} \), dar \( E \) este ireductibil, chiar si în \( \mathbb{R}[X] \)!). July este cel care avea datoria de a redacta un post riguros si de a alcatui un enunt care sa reprezinte o întrebare... "cu greutate" (într-o maniera similara obtinerii Ipotezei postate deasupra). De fapt am senzatia ca user-ul respectiv se referea tocmai la aceasta, cel putin asa se poate specula din alegerea \( E \equiv X^2 - X + 4 \).bae wrote:Fie \( E\in\mathbb{Z}[X] \). Stim ca \( E(n) \) este numar compus pentru orice n numar intreg. Rezulta de aici ca polinomul E este reductibil?
- Filip Chindea
- Newton
Ipoteza aceasta este un pic cam restrictiva: conform acestui topic, nu se îndeplineste decât pentru o singura clasa de polinoame.bae wrote:Sau poate ca dorea sa intrebe invers:
Daca E(n) este numar prim pentru orice n intreg, rezulta ca E este ireductibil?
- Filip Chindea
- Newton
-
Marcelina Popa
- Bernoulli
Intrebarea este pusa in sectiunea corespunzatoare clasei a VIII-a, (probabil) de un elev de clasa a VIII-a care avea nevoie, intr-o problema, de un rezultat similar celui formulat de bae.
N-are niciun rost sa-i cerem unui om sa vorbeasca intr-o limba pe care inca n-a invatat-o.
Scuze pentru dadaceala, insa ma tem ca July sa nu dea bir cu fugitii, vazand ca i se cere sa stie toata materia de liceu pentru a putea pune o intrebare pe forumul asta
.
In plus, intrebarile imprecis formulate sunt uneori interesante, tocmai pentru ca admit mai multe "traduceri" riguroase.
Edit: Se pare ca July nu este elev in clasa a VIII-a, asa cum am presupus eu, ci student (m-am uitat intre timp in profil). In cazul asta, philandrew are dreptate: pretentiile sunt mai mari.
N-are niciun rost sa-i cerem unui om sa vorbeasca intr-o limba pe care inca n-a invatat-o.
Scuze pentru dadaceala, insa ma tem ca July sa nu dea bir cu fugitii, vazand ca i se cere sa stie toata materia de liceu pentru a putea pune o intrebare pe forumul asta
In plus, intrebarile imprecis formulate sunt uneori interesante, tocmai pentru ca admit mai multe "traduceri" riguroase.
Edit: Se pare ca July nu este elev in clasa a VIII-a, asa cum am presupus eu, ci student (m-am uitat intre timp in profil). In cazul asta, philandrew are dreptate: pretentiile sunt mai mari.