Personal nu prea ma simt atras de informatica (sigur mai stiu si eu cate ceva) dar cu matematica ma descurc binisor si sunt pe drumul ,,cel bun''.
Intrebare.
Moderators: Mihai Berbec, Liviu Paunescu
-
traian alexandresscu
Intrebare.
In contextul actual al dezvoltarii matematicii,considerati ca un bun matematician ar trebui totodata sa fie si un bun informatician?...
Personal nu prea ma simt atras de informatica (sigur mai stiu si eu cate ceva) dar cu matematica ma descurc binisor si sunt pe drumul ,,cel bun''.
Eu cred că nu. Totuşi, e necesară o pregătire minimala în informatică măcar pentru a exploata la maxim softurile de matematică existente.
De exemplu, eu folosesc frecvent Geogebra sau Geometer Scketchpad pentru probleme de geometrie, Maple sau Mathematica pentru analiză/algebră.
Mai concret: acum ceva ani, scriind o carte despre Balcaniadele de matematica ("Balkan Mathematical Olympiads", editura GIL, Zalău-moment publicitar
) am discutat problema următoare: dacă avem numărul prim \( p=a_na_{n-1}\ldots a_0 \) (în scrierea în baza 10), atunci polinomul \( P(x)=a_nx^n+\ldots +a_0 \) e ireductibil în \( \mathbb{Z} \)
Cu condiţia \( a_n>1. \)
Sigur că m-am întrebat ce se întâmplă dacă \( a_n=1 \)
Ei, am scris un program in Mathematica care a verificat chestia asta pana la numere prime de ordinul milioanelor (apropo, Mathematica are o rutina pentru a determina daca un numar e prim, nu a fost nevoie de un subprogram pentru asta)
Nu cred ca putem face chestia asta fara o pregatire minimala in informatica.
P.S. Pentru detalii legate de problema citată, http://www.artofproblemsolving.com/Foru ... le#p135073
De exemplu, eu folosesc frecvent Geogebra sau Geometer Scketchpad pentru probleme de geometrie, Maple sau Mathematica pentru analiză/algebră.
Mai concret: acum ceva ani, scriind o carte despre Balcaniadele de matematica ("Balkan Mathematical Olympiads", editura GIL, Zalău-moment publicitar
Cu condiţia \( a_n>1. \)
Sigur că m-am întrebat ce se întâmplă dacă \( a_n=1 \)
Ei, am scris un program in Mathematica care a verificat chestia asta pana la numere prime de ordinul milioanelor (apropo, Mathematica are o rutina pentru a determina daca un numar e prim, nu a fost nevoie de un subprogram pentru asta)
Nu cred ca putem face chestia asta fara o pregatire minimala in informatica.
P.S. Pentru detalii legate de problema citată, http://www.artofproblemsolving.com/Foru ... le#p135073
Bogdan Enescu