Multime finita de numere naturale nenule
Moderators: Bogdan Posa, Laurian Filip, Beniamin Bogosel, Radu Titiu, Marius Dragoi
Multime finita de numere naturale nenule
Fie \( A \) o multime finita de numere naturale nenule cu proprietatea ca \( \sum_{x\in A} \frac{1}{x}\geq2 \).
Demonstrati ca exista \( a\in A \) astfel incat \( \sqrt[n]{a}\in\mathbb{R}-\mathbb{Q},\forall n\geq2 \).
Concursul Unirea 2007
Demonstrati ca exista \( a\in A \) astfel incat \( \sqrt[n]{a}\in\mathbb{R}-\mathbb{Q},\forall n\geq2 \).
Concursul Unirea 2007
n-ar fi rau sa fie bine 
-
Theodor Munteanu
- Pitagora
Presupunem prin absurd ca \( \forall a \in A \subset Z,\sqrt[n]{a} \in Q \Rightarrow \sqrt[n]{a} \in Z,\forall n \in N \Rightarrow a = p^{n!} = p^\infty \) sau a=1.
Daca A=\( {a_1,a_2,...,a_k} \) contine si pe 1 atunci fie \( a_2,...,a_k \ne 1 \)si \( \sum\limits_{k = 1}^n {\frac{1}{{a_k }} \)=1+S,unde S e o suma finita de numere ce tind la 0 de unde rezulta contradictia.Daca multimea nu contine pe 1 rezulta imediat acelasi lucru.
Daca A=\( {a_1,a_2,...,a_k} \) contine si pe 1 atunci fie \( a_2,...,a_k \ne 1 \)si \( \sum\limits_{k = 1}^n {\frac{1}{{a_k }} \)=1+S,unde S e o suma finita de numere ce tind la 0 de unde rezulta contradictia.Daca multimea nu contine pe 1 rezulta imediat acelasi lucru.
La inceput a fost numarul. El este stapanul universului.
- Beniamin Bogosel
- Co-admin
Nu ai negat bine. Trebuia sa presupui ca pentru orice \( x \in A \) exista \( n \in \mathbb{N} \) astfel incat \( \sqrt[n]{x} \in \mathbb{Q} \). Asta e negarea propozitiei din concluzie.
Mai departe e simplu. Rezulta ca orice numar din \( A \) e o putere mai mare sau egala cu 2 a unui numar natural. Cum \( \sum_{n=1}^\infty \frac{1}{n^2}=\frac{\pi^2}{6} \) sau pur si simplu o majorezi si obtii ca e mai mica decat \( 2 \), rezulta ca suma noastra e o suma de inverse de puteri de numere naturale mai mari sau egale cu 2. Se obtine usor o contradictoe.
Mai departe e simplu. Rezulta ca orice numar din \( A \) e o putere mai mare sau egala cu 2 a unui numar natural. Cum \( \sum_{n=1}^\infty \frac{1}{n^2}=\frac{\pi^2}{6} \) sau pur si simplu o majorezi si obtii ca e mai mica decat \( 2 \), rezulta ca suma noastra e o suma de inverse de puteri de numere naturale mai mari sau egale cu 2. Se obtine usor o contradictoe.
Yesterday is history,
Tomorow is a mistery,
But today is a gift.
That's why it's called present.
Blog
Tomorow is a mistery,
But today is a gift.
Blog
Nu e corect nici ce ati facut dumneavoastra. Problema e putin mai grea de atat si 2 chiar e cea mai fina valoare. Daca nu va dati seama unde gresiti am sa va explic, dar cred ca o sa reusiti. Si eu am neglijat problema la inceput si am facut exact cu limita aceea si apoi mi am dat seama ca am gresit.
n-ar fi rau sa fie bine 
Bănuiesc că sursa problemei este următorul enunţ clasic: să se arate că pentru orice \( n \) există \( n \) numere naturale în progresie aritmetică neconstantă, toate fiind puteri (de ordin cel puţin 2) ale unor numere naturale, dar că nu există o astfel de progresie aritmetică cu o infinitate de termeni.
Bogdan Enescu
- Dragos Fratila
- Newton
Solutia e aproape cum a zis Beni doar ca el a neglijat faptul ca numere pot fi puteri de acelasi intreg... cu observatia asta se vede usor ca in loc sa majorezi cu \( \sum_{n\ge 1}\frac{1}{n^2} \) majorezi cu \( 1+\sum_{n\ge 2}\frac {1}{(n-1)n}=2 \). Pt a vedea ca 2 e cea mai buna constanta ne uitam la multimile de forma \( A = \{1,2,2^2,2^3,2^4,...,2^m\} \)
"Greu la deal cu boii mici..."
- Dragos Fratila
- Newton
- Beniamin Bogosel
- Co-admin
Am vazut si eu ca se pot repeta puterile daca le reduc la 2, dar ideea era asemanatoare.
Yesterday is history,
Tomorow is a mistery,
But today is a gift.
Blog
Tomorow is a mistery,
But today is a gift.
Blog