Concursul "Unirea" 2010, pb 2

Moderators: Bogdan Posa, Beniamin Bogosel, Marius Dragoi

Post Reply
Laurentiu Tucaa
Thales

Concursul "Unirea" 2010, pb 2

Post by Laurentiu Tucaa »

Fie \( G\subset M_n(\mathbb{R}),\ card(G)=k\ge 1,\ n\ge2 \). G este parte stabila in raport cu inmultirea matricilor si grup in raport cu aceasta operatie (cel putin asa apare enuntul, chiar daca faptul ca G este grup implica faptul ca este parte stabila). Se defineste \( S=\sum_{A\in G} A \). Avem \( \tr(S)=kn \). Sa se arate ca \( S=kI_n \).
Radu Titiu
Thales

Post by Radu Titiu »

Laurentiu Tucaa wrote: G este parte stabila in raport cu inmultirea matricilor si grup in raport cu aceasta operatie (cel putin asa apare enuntul, chiar daca faptul ca G este grup implica faptul ca este parte stabila).
in cazul acesta parte stabila e echivalent cu grup. ( pt ca G e finita )

Daca elementul neutru al grupului G este \( I_n \) , atunci din teorema lui Lagrange avem \( A^k=I_n \), pt orice A din G.Rezulta ca radacinile (complexe ) ale ecuatiei \( \det(A-xI_n)=0 \) ( le notez cu \( \lambda_i ) \) se gasesc printre radacinile ecuatiei \( X^k=1 \), deci au toate modulul 1.

Daca A e din G si \( \lambda_i \) sunt radacinile ecuatiei \( \det(A-xI_n)=0 \) , atunci din relatiile lui Viete stim ca \( Tr(A)=\sum \lambda_i \) , rezulta \( Tr(A) \leq |Tr(A)| \leq \sum |\lambda_i | =n \).(*)

De aici deducem
\( kn=Tr(S)=|\sum_{A \in G} Tr(A)| \leq \sum_{A \in G} |Tr(A)| \leq kn \), rezulta ca in inegalitatea (*) trebuie sa avem egalitate pt orice A din G .

adica pentru orice A trebuie sa avem :
\( |\lambda_1 +\cdots + \lambda_n|= |\lambda_1|+ \cdots + |\lambda_n| \)
mai stim ca sunt radacini de ordin k ale unitatii si mai stim ca suma lor trebuie sa fie numar real.Din aceste conditii rezulta ca \( \lambda_i =1 \) pt \( i=\overline{1,n} \) (daca ar exista o matrice B pt care toate lambdaurile sa fie -1 nu s-ar mai putea indeplini conditia \( Tr(S)=kn \) )

deci , daca A e din G , trebuie sa aiba toate valorile proprii egale cu 1. rezulta ca valorile proprii ale matricei \( A^{k-1}+\cdots +A+I_n \) nu pot fi zero deci aceasta matrice e inversabila , rezulta din \( A^k=I_n \) ca \( A=I_n \).

Deci grupul G e grupul trivial.

Daca elementul neutru al grupului G nu e \( I_n \) atunci se poate demonstra ca \( Tr(S) \leq (n-1)k \).(exercitiu)
A mathematician is a machine for turning coffee into theorems.
Theodor Munteanu
Pitagora

Post by Theodor Munteanu »

Si eu am demonstrat ca grupul e trivial si nu am primit decat 1 punct.Am folosit ca orice element la puterea k da \( I_n \) etc.
La inceput a fost numarul. El este stapanul universului.
Radu Titiu
Thales

Post by Radu Titiu »

Poate n-ai redactat-o destul de clar si nu s-au chinuit sa inteleaga, mai ales daca ai demonstrat "altceva" decat ceea ce cerea problema si nu era asa ceva pe barem :lol: .Si mai trebuia avut grija la faptul ca daca elementul neutru al lui G nu e I_n , atunci nu cred ca puteai arata ca grupul e trivial.Un grup cu proprietatea din enunt care are elementul neutru diferit de I_n, nu exista. Din ce ai scris tu mai sus, am impresia ca ai omis asta.
A mathematician is a machine for turning coffee into theorems.
Post Reply

Return to “Algebra”