Subiectul II OJM 2009
Moderators: Laurian Filip, Beniamin Bogosel, Filip Chindea
- DrAGos Calinescu
- Thales
Subiectul II OJM 2009
Elementele multimii \( M= \){\( 1,2,3,...100 \)} se aseaza intr-un tablou cu 10 linii si 10 coloane in ordine. Sa se arate ca oricum am sterge 10 elemente ale tabloului, printre cele 90 de numere ramase exista cel putin 10 numere in progresie aritmetica.
-
Marius Perianu
- Euclid
Problema este cunoscuta:
Fie \( n \in \mathbb{N} \). Sa se arate ca oricum am elimina \( n \) elemente din multimea \( \{ 1,2,...,n^2\} \), multimea ramasa contine cel putin \( n \) numere in progresie aritmetica.
Una dintre modalitatile de rezolvare presupune scrierea numerelor din multimea \( \{ 1,2,...,n^2\} \) intr-un patrat \( n \times n \) ca in enuntul de mai sus.
Asadar, putem considera ca membrii comisiei de selectie a subiectelor au fost extrem de prietenosi cu candidatii.
Fie \( n \in \mathbb{N} \). Sa se arate ca oricum am elimina \( n \) elemente din multimea \( \{ 1,2,...,n^2\} \), multimea ramasa contine cel putin \( n \) numere in progresie aritmetica.
Una dintre modalitatile de rezolvare presupune scrierea numerelor din multimea \( \{ 1,2,...,n^2\} \) intr-un patrat \( n \times n \) ca in enuntul de mai sus.
Asadar, putem considera ca membrii comisiei de selectie a subiectelor au fost extrem de prietenosi cu candidatii.
Last edited by Marius Perianu on Sun Mar 08, 2009 7:34 am, edited 1 time in total.
Marius Perianu
Re: Problema clasica!
Da, pot confirma ca asta a fost intentia. E totusi faza judeteanaMarius Perianu wrote: Asadar, putem considera ca membrii comisiei de selectie a subiectelor au fost extrem de prietenosi cu candidatii.
Si asa numarul de elevi participanti a scazut dramatic in ultimii ani. Sigur, e usor, pe forum, sa scrii "problema banala","rezultat cunoscut", etc. Putem, in schimb, sa-i "bombardam" pe elevi cu probleme dure..in cativa ani, mergem doar profesorii la faza finala.
Bogdan Enescu
- DrAGos Calinescu
- Thales
- Octav Ganea
- Euclid
Nu e nici o suparare, dar sunt judete unde punctajul maxim e <14, la aceste subiecte. Concursul important e, totusi, faza finala. Inteleg sa fie suparari daca, de exemplu, pentru ca au fost subiectele usoare, organizatorii nu pot selecta participantii la finala (au facut toti tot
). Va asigur ca nu e cazul.
Bogdan Enescu
- DrAGos Calinescu
- Thales
-
Marius Perianu
- Euclid
Re: Problema clasica!
Sunt complet de acord. De altfel, punctajele pe care le-am vazut in diverse judete (Olt, Valcea, Timisoara, Galati si parca mai sunt cateva pe net), nu arata deloc ca subiectele au fost chiar la indemana oricui, de la clasa a VII-a la a XII-a.enescu wrote: Da, pot confirma ca asta a fost intentia. E totusi faza judeteana
Si asa numarul de elevi participanti a scazut dramatic in ultimii ani. Putem, in schimb, sa-i "bombardam" pe elevi cu probleme dure..in cativa ani, mergem doar profesorii la faza finala.
In plus, 3 sau 4 probleme "bomba" la etapa judeteana nu fac o departajare, pentru ca la subiecte foarte dificile media punctajelor "tinde" spre zero si nu e practic nicio diferenta intre 1p sau 2p obtinute de un elev participant la olimpiada si 0p pe care le-ar lua un elev de media 5.
Iar in ceea ce priveste problema, mie chiar mi-a placut formularea
Marius Perianu