Sa se determine numerele complexe \( z_1, z_2, z_3 \) de acelasi modul, cu proprietatea ca \( z_1 + z_2 + z_3 = z_1z_2z_3 = 1 \).
Gazeta Matematica
[ Olimpiada Judeteana 2009, Problema 2]
Determinare numere complexe
Moderators: Filip Chindea, Andrei Velicu, Radu Titiu
- Filip Chindea
- Newton
Determinare numere complexe
Life is complex: it has real and imaginary components.
- Filip Chindea
- Newton
Pe sursa: rezultate Galati.bgd wrote:din nou banal.
Cred ca anul asta la a-10-a s-a batut recordul celor mai simple subiecte din istoria olimpiadei.Localele din multe judete au fost mult mai grele.
Pe scurt: legat de P3, punctul (b) (si anume ca cealalta solutie, cand \( f(x) = 3^x - (x + 2) \) trece prin \( 0 \) de la \( -2 \) la \( -1 \), este irationala) era o chestiune relativ simpla de teoria numerelor, dar din pacate fara nicio legatura cu clasa X-a. Surprinzator, P4 - clasica nu prea a fost pe placul elevilor; iar la P2 pare ca, intr-adevar, singura solutie este cea care urmeaza, iar problema din GM putea sa fie confruntata cu altele de catre elevii respectivi.
Solutia problemei. Pentru \( |z_1| = |z_2| = |z_3| = r \), \( r^3 = 1 \) deci \( r = 1 \). Prin conjugare, si din relatia \( \overline{z_k} = 1/z_k \),
\( 1/z_1 + 1/z_2 + 1/z_3 = 1 \), \( \sum z_1z_2 = z_1z_2z_3 = 1 \).
Fie \( f(z) = (z - z_1)(z - z_2)(z - z_3) \in \mathbb{C}[z] \). Din relatiile obtinute,
\( f(z) = z^3 - z^2 + z - 1 = (z - 1)(z + i)(z - i) \), \( \bigl\{z_1, z_2, z_3\bigr\} = \{1, +i, -i\} \),
ceea ce verifica relatiile date.
Observatie. Fac trimitere urgenta la asta: desi taiata din programa, considerarea obiectelor tip sume elementare/sume de puteri se dovedeste eficace in probleme de tip "simetric", printre altele si cateva subiecte de concurs din ultimii ani, inclusiv cazul de fata.
Last edited by Filip Chindea on Sat Mar 07, 2009 10:56 pm, edited 2 times in total.
Life is complex: it has real and imaginary components.
Si ce nu-i asa?Chiar si asta e mult prea simpla ptr judeteana.N-or fi banale pentru orice concurent,dar in raport cu subiecte din alti an,cam sunt.
Si n-as fi spus asta,daca n-as fi fost la corectat,unde intr-o teza am gasit "aceasta problema nu are ce cauta la olimpiada judeteana;nimic personal"
Evident "autorul" avea teza completa.
Eu nu zic ca-i rau sa se dea probleme accesibile,sa nu mai ia elevii 0 puncte,dar macar daca tot se da asa,sa se fi dat si la a-12-a 2 probleme banale,ceea ce nu a fost cazul.In schimb la a-12-a subiectul enunta o cerinta,baremul rezolva altceva...
Si n-as fi spus asta,daca n-as fi fost la corectat,unde intr-o teza am gasit "aceasta problema nu are ce cauta la olimpiada judeteana;nimic personal"
Eu nu zic ca-i rau sa se dea probleme accesibile,sa nu mai ia elevii 0 puncte,dar macar daca tot se da asa,sa se fi dat si la a-12-a 2 probleme banale,ceea ce nu a fost cazul.In schimb la a-12-a subiectul enunta o cerinta,baremul rezolva altceva...