1) Am de aratat urmatoarea egalitate:
\( \arctan x+\arctan\frac{1}{x}=\frac{\pi}{2} \).
Am aplicat sinusul in ambii membri si am ajuns la un adevar. Dar acest lucru nu este suficient pentru a demonstra ca \( \arctan x+\arctan\frac{1}{x}=\frac{\pi}{2} \), nu? Trebuie sa demonstrez si ca \( \arctan x+\arctan\frac{1}{x} \in[-\frac{\pi}{2},\frac{\pi}{2}] \). Pt ca, de exemplu, daca \( \sin x=\sin y \), asta nu inseamna neaparat ca \( x=y \), pt ca functia \( \sin \) e injectiva doar pe intervalul \( [-\frac{\pi}{2},\frac{\pi}{2}] \). Si nu stiu cum sa dem ca \( \arctan x+\arctan\frac{1}{x} \in[-\frac{\pi}{2},\frac{\pi}{2}] \)
2) Alta problema:
\( \arccos\frac{x}{2}=2\arctan(x-1) \)
Am pus conditia de existenta si rezulta \( x\in(-2,2) \). Am aplicat cosinusul si am ajuns la \( x_1=\sqrt2,\ x_2=-\sqrt2 \). Acum trebuie sa verific in ecuatia data, daca este adevarat, nu? Tot din aceeasi cauza, pt ca am aplicat cosinusul in ambii membri si ecuatia pe care am obtinut-o poate sa fie sau poate sa nu fie echivalenta cu ecuatia data. Si cum pot sa verific mai usor daca \( \arccos\frac{\sqrt2}{2}=2\arctan(\sqrt2-1) \) si \( \arccos\frac{-\sqrt2}{2}=2\arctan(-\sqrt2-1) \)?
V-as fi recunoscatoare daca mi-ati da o mana de ajutor.
Va multumesc!