Comunicari stiintifice

Aici puteti discuta si subiectele non-matematice :)

Moderators: Mihai Berbec, Liviu Paunescu

Post Reply
Liviu Ornea
-

Comunicari stiintifice

Post by Liviu Ornea »

Postez aici cîteva constatări/observaţii/sfaturi în urma recent încheiatei sesiuni naţionale de comunicări ştiinţifice de la Politehnica. Am fost şocat de ceea ce am văzut. Poate voi relua, mai elaborat, ceva din ce vă spun acum, în altă parte; dar poate e util să transcriu aici, pentru uzul utilizatorilor mateforum, impresiile mele.

1. Puţină lume înţelege că o comunicare ştiinţifică nu e o temă de seminar. NU vii să comunici ce ai citit (e minunat ca cineva să citească „în plus”, dar nu ajunge). O comunicare ştiinţifică trebuie să aibă ceva original, cît de mic. Dacă nu un rezultat nou, atunci o demonstraţie nouă sau o legătură neaşteptată. Dar simple aplicaţii, folosirea unui soft pentru calcule, varierea condiţiei iniţiale etc. nu reprezintă comunicări ştiinţifice. Evident, e în primul rînd vina profesorilor care încurajează acest tip de „comunicare ştiinţifică”.

2. Nu facem cercetare ca să avem ce comunica, ci invers: avem (uneori) ce spune altora pentru că am făcut cercetare. Şi am făcut pentru că ne preocupă, nu pentru că vrem să avem ceva premiabil. Asta mi s-a părut cel mai grav. Copii educaţi de profesorii lor să trişeze! Studenţi care veneau cu o morgă incredibilă şi vorbeau despre lucruri pe care nu le înţelegeau, umflîndu-se în pene şi aruncînd praf în ochi despre noutatea absolută a demersului, a rezultatului etc. Jalnic. Nu poţi face cercetare fără un pic de modestie. În plus, în meseria asta nu poţi păcăli, pe termen lung, pe nimeni (cel mult pe proşti; dar merită efortul?)

3. La o conferinţă (sau sesiune de comunicări) nu prezentăm articole, ci rezultate. Cinste studenţilor care, la vîrsta asta, deja au publicat! Dar o conferinţă e altceva decît o lectură publică. O prezentare ar trebui să conţină: enunţul problemei, motivaţia ei, descrierea rezultatului şi, eventual, în limita timpului, schiţa demonstraţiei (sau explicarea tehnicii), cu accent pe ce aduce nou, comparat cu alte rezultate similare; în final, posibile dezvoltări ulterioare. E ineficient, pentru că nu poate fi bine urmărit, să venim cu fotocopia unui articol lung (dacă articolul e scurt, mai merge), pe care să o baleiem pe repede înainte şi înapoi. Comunicarea la o conferinţă e de altă natură decît cea prin scris. În orice caz, conectarea directă la un articol publicat sau pus pe o bază de date e de prost gust: e dovada infatuării (mai ales la nivelul acesta, la care majoritatea nu a publicat) şi a faptului că vorbitorul nu a catadicsit să se pregătească în mod special pentru conferinţă.

4. Nu orice rezultat se pretează comunicării orale, la o conferinţă. Ce are de cîştigat auditoriul de la un vorbitor care spune lucruri de felul: „asta nu pot explica, e prea lung, aici e multă tehnică şi nu pot să intru în detalii” etc? Trebuie alese acele rezultate despre care se poate vorbi. „Despre ce nu se poate vorbi trebuie să tăcem” (citat aproximativ din Wittgenstein).

5. Mergem la o conferinţă ca să comunicăm rezultate, nu ca să arătăm ce inteligenţi/culţi/savanţi sîntem. În plus, mergem şi ca să-i ascultăm pe ceilalţi. A sta în sală numai în postura de vorbitor, a nu-i asculta şi pe ceilalţi participanţi e un gest extrem de ofensator (denotă dispreţ, convingerea că nimeni nu are de spus ceva care te-ar putea interesa etc.)

6. Ar fi de dorit să evităm într-o prezentare referirile la istoria personală, la impresiile trăite, panseurile despre rolul matematicii (filozofarea, în general). Sînt inutile digresiunile de felul acesta, nu lămuresc cu nimic subiectul (dar spun ceva despre vorbitor, uneori nu tocmai de bine). Ele pot fi savuroase şi utile cînd vin din partea cuiva cu o anumită vîrstă şi experienţă, dar devin ridicole în gura unui tînăr. De asemenea, e stupidă prezentarea făcută cu culori care nu fac vizibil tocmai scrisul, aglomerarea de imagini, poze etc. Nu asta contează la matematică.

7. O prezentare bună se face cu creta pe tablă, nu cu power-point. Dacă vrem să utilizăm calculatorul, latex-ul e cheia şi softul beamer (sau altul care să permită utilizarea latexului). Sau măcar scrisul cu Large şi afişarea unor slide-uri.

L.O.
Gigel Militaru
Euclid

Re: Comunicari stiintifice

Post by Gigel Militaru »

Liviu Ornea wrote:Postez aici cîteva constatări/observaţii/sfaturi în urma recent încheiatei sesiuni naţionale de comunicări ştiinţifice de la Politehnica. Am fost şocat de ceea ce am văzut.
Nu e nici o surpriza si nici un soc pentru mine! Primii pasi spre stiinta al tinerilor studenti este unul extrem de delicat si trebuie pregatit cu foarte mult tact si multa rabdare. Cere ani de lucru, in care ii inviti mai inti sa expuna in cadrul seminarilor pe care le organizezi pentru ei, ii certi amical cind gresesc o expunere si le spui cum trebuie sa faca, ii lauzi cind le iese alta, etc... Cred ca am autoritatea sa spun asta pentru ca am peste 10 articole scrise impreuna cu studenti ai FMI din 1997 si pana azi cum nu stiu citi alti profesori din FMI au. Alte articole au fost scrise direct de studenti la probleme pe care le-am propus cum sunt si cele trei exemple de mai jos.

Eu sunt socat ca trei din cei mai buni studenti ai FMI din ultimii ani (cu articole publicate deja in reviste ISI, cu citari ISI mai multe decit lectori din FMI si cu altele trimise spre publicare in reviste ISI) nu au participat la asta aceasta "sesiune nationala de comunicari stiintifice". Prin rezultatele pe care le au ar fi cucerit audienta (daca audienta era si competenta si ar fi priceput ceva din ce au demostrat autorii-studenti -- de exemplu intr-o teorema de reconstructie nu "simplifici cu H") prin profunzimea rezultatelor si claritatea expunerii. Ma refer la:

- Alex cu articolul de aici http://arxiv.org/PS_cache/arxiv/pdf/090 ... 4012v1.pdf
- Ana cu articolul de aici http://arxiv.org/PS_cache/arxiv/pdf/090 ... 2613v1.pdf
- Dragos cu articolul in colaborare de aici: http://arxiv.org/PS_cache/arxiv/pdf/080 ... 0433v1.pdf

I-ati anuntat/invitat sa participe? Sau intr-o tara in care impostura universitara generalizata sufoca micile celule de performanta, in care valoare autentica este terfelita si i se aplica lovituri traumatizante de unii exponenti ai unei generatii expirate, declasate profesional si degradate moral, era normal ca fmi-ul sa fie lipsita de trei din cele mai bune minti-studentesti si de articole scrise doar de studenti ca autori .... Exista insa o compensatie in toate si in viata toate se platesc domnule Ornea: daca dumnevoastra nu ati facut asta pe Ana au invitat-o deja organizatorii unei conferinte internationale anul viitor sa expuna rezultatele ei disponibile pe arXiv. Nu in tara, unde doar cei ce dau din coate fara sa priceapa o iota din matematica sunt 'premiantii' unui regim academic dezumanizat -- ci afara.

In rest toate bune si salutari domnului Popescu Dorin si noului dumneavoastra coleg de catedra: Dumitru Stamate.
Marcelina Popa
Bernoulli

Post by Marcelina Popa »

@Liviu Ornea

Foarte bune sfaturi! Cred ca educatia aceea de care vorbeste dl. Militaru poate incepe inca din liceu, mai ales ca avem si noi un fel de sesiuni de comunicari (de referate si comunicari, mai exact).

@Gigel Militaru

Domnule profesor, vad ca exista totusi un anunt postat pe 19 decembrie 2008, pe site-ul FMI:
Sesiunea de comunicari stiintifice a studentilor va avea loc in ziua de 9 mai 2009, ora 10:00. Inscrierile se fac la Prof.dr. Liviu Ornea (lorneagta.math.unibuc.ro) pentru matematica si la Conf.dr. Radu Gramatovici (radufuninf.cs.unibuc.ro) pentru informatica.
Nu stiu insa daca are legatura cu sesiunea nationala de comunicari la care se referea dl. Liviu Ornea.
Gigel Militaru
Euclid

Post by Gigel Militaru »

Marcelina Popa wrote:@Gigel Militaru

Domnule profesor, vad ca exista totusi un anunt postat pe 19 decembrie 2008, pe site-ul FMI:

Nu stiu insa daca are legatura cu sesiunea nationala de comunicari la care se referea dl. Liviu Ornea.
Este o mare diferenta intre "un anunt" si "o invitatie personala": o sa constatati asta mai tirziu. E onorant sa primesti o invitatie personala la o conferinta internationala (asa cum ma refeream in exemplu de mai sus) pe care ti-o fac organizatorii si un anunt pe un site! Daca vrei sa ai speakeri buni adresezi invitatii personale celor care au avut ceva de spus si au scris in domeniu dat! Si arXiv.org e un domeniu pe care azi il urmaresc mai toti si vad ce se publica si ce probleme se rezolva. Eu la asta ma referam mai sus.

In legatura cu legatura :) "intre cele doua anunturi' am fost informat ca nu e nici o legatura :) intre anuntul de pe site-ul fmi (care se referea la sesiunea de comunicari pe care a incercat si n-a reusit s-o organizeze domnul Ornea in fmi -- nu s-a prezentat nimeni) si sesiunea de comunicari de la Poli care n-a fost anuntata in facultate. Probabil ca a fost anuntat si invitat doar dl. Cezar Lupu. Poate ca a fost si singurul participant si atunci natural a luat premiul I. :)
Liviu Ornea
-

Post by Liviu Ornea »

Au fost 3 inscrisi. I-am trimis direct la Poli.
Cit despre ceilalti potentiali participanti din FMI, cine e curios ii poate intreba direct daca i-am invitat sau nu. Unii dintre ei sint pe forum, pot vorbi (daca vor). As prefera sa nu transformam forumul acesta in cimp de batalie personala.
L.O.
Gigel Militaru
Euclid

Post by Gigel Militaru »

Ati afisat in FMI de existenta acestei conferinte nationale? Unde si cind? Puteti da link-ul?
Beniamin Bogosel
Co-admin

Post by Beniamin Bogosel »

Gigel Militaru wrote:Este o mare diferenta intre "un anunt" si "o invitatie personala":
... probabil trebuiau sa puna si un covor rosu pentru acesti deosebiti participanti... Dumneavoastra credeti ca toti cei care au participat au fost invitati? Eu m-am luptat sa particip... M-am inscris personal, pentru ca la universitate lucrurile nu s-au clarificat nici in ultima zi si la sesiunea de comunicari era sa nu pot participa pentru ca nu am trimis titlul lucrarii... (asta pentru ca mailul de pe invitatie imi respingea mesajele mele). Pana la urma am prezentat ultimul si a fost bine.

Nu am pretentia ca sunt mai bun ca si studentii pe care i-ati amintit (chiar deloc), dar era si treaba lor daca vroiau sa participe. Si eventual a dumneavoastra, daca stiati de acest eveniment dinainte.
Yesterday is history,
Tomorow is a mistery,
But today is a gift.
That's why it's called present. :)

Blog
Gigel Militaru
Euclid

Post by Gigel Militaru »

Beniamin Bogosel wrote: Nu am pretentia ca sunt mai bun ca si studentii pe care i-ati amintit (chiar deloc), dar era si treaba lor, daca vroiau sa participe. Si eventual a dumneavoastra, daca stiati de acest eveniment dinainte.

NU am stiut ca NU am avut de unde sti si afla! NU s-a anuntat nicaieri, niciodata in mod public: nici pe site, nici pe e-mail si nici afisat in FMI. Auzisem doar de conferinta locala din FMI de la Cezar Lupu care mi-a spus ca e sigurul inscris... si ca nu se mai tine.

Dar de existenta la nivel national a conferintei in FMI domnul Ornea NU a anuntat public. Probabil ca o sa zica ca 'il atac'. Dar constat ca domnia sa a decis sa ii trimita direct pe cei 3 la nationala. S-a autodeclarat comisie probabil...

Ma rog, diferente nete de mentalitate intre modul cum vad eu lucurile si altii.
Liviu Ornea
-

Post by Liviu Ornea »

La conferinta nationala merg, in mod normal, premiantii de la locala. Cum au fost doar 3 inscrisi, i-am considerat premianti si i-am trimis.
In general, tot ceea ce facem are o explicatie simpla si logica. Cine vrea sa afle intreaba, nu insinueaza.
De obicei, cine insinueaza (prepuelnic se numeste, nu e cuvint de ocara, cum ar crede unii) si apoi afla cum stau lucrurile, prezinta scuze. Unii n-o fac. Ba, dimpotriva, cind primesc explicatii se fac ca nu le aud si continua cu jignirile si glumele proaste (pe blog).
L.O.
Marcelina Popa
Bernoulli

Post by Marcelina Popa »

E ciudat ca nici pe net nu gasesti nimic despre sesiunea asta (ma refer la cea nationala). Eu cel putin n-am gasit. Era de asteptat sa existe chiar un site special dedicat ei, asa cum exista unul dedicat Olimpiadei Nationale.

Tu de unde ai aflat de ea, Beniamin?
Liviu Ornea
-

Post by Liviu Ornea »

Nu cred ca au fost bine organizati. Au trimis faxuri la conducerile facultatilor, nu stiu daca a existat de la inceput anunt pe site (aici: http://fsa.pub.ro/).
Iar in perioada premergatoare au avut si serverul cazut...
Dar sesiunea asta se tine in fiecare an in alt centru universitar. E de pe vremea noastra, Marcelina: atunci cred ca se numea Sesiunea nationala a cercurilor stiintifice studentesti.
Din pacate, la noi in facultate nu s-a mai tinut faza locala de multi ani, nici concursul Traian Lalescu. Anul acesta l-am reluat.
L.O.
Beniamin Bogosel
Co-admin

Post by Beniamin Bogosel »

http://fsa.pub.ro/ E acelasi site ca si cel pentru concursul de anul trecut. In plus, era si pe forum un post cu data de desfasurare. La noi la facultate era undeva afisat, dar cu ceva lucrari de reparatii s-au desfiintat avizierele; intreband la secretariat, s-a gasit printre alte acte si invitatia pentru concurs...

Oricum, cred ca deja am vorbit prea mult... :)
Yesterday is history,
Tomorow is a mistery,
But today is a gift.
That's why it's called present. :)

Blog
Post Reply

Return to “Chat de voie”