Am dat pe net despre un articol despre piesa de teatru "Partition" scrisa de Ira Hauptman, despre Ramanujan. Titlul se refera la functia partitie P(n) care numara de cate ori pote fi scris un nr. natural n ca suma de numere naturale pozitive. De ex. 4 poate fi scris ca 4, 3+1, 2+2, 2+1+1 si 1+1+1+1 deci P(4)=5. Ramanujan este cel care a gasit o metoda de calculare f. rapida a acestei functii.
Actiunea piesei are loc la Cambridge, unde Ramanujan a fost adus de catre Hardy. In caz ca nu stiati deja, matematicianul englez G. H. Hardy este cel care l-a descoperit pe Ramanujan si care a lucrat intensiv cu acesta.
Pe langa cei doi, mai exista 3 personaje: Billington, un profesor de stiinte clasice, zeita Namagiri si Fermat. Ramanujan a fost un hindus f. religios si a sustinut intotdeauna ca toate rezultatele sale i-au fost inspirate de zeita Namagiri pe care o venera familia sa. In piesa Namagiri interactioneaza in mod curent cu Ramanujan si chiar ii scrie acestuia cu degetul pe limba formule matematice. Mai mult, ea il intreaba pe Fermat despre cum se rezolva Marea Teorema a lui Fermat. La care acesta raspunde ca nu prea isi aminteste demonstratia.
Puteti citi aici mai multe. Acolo gasiti si un link la o recenzie a piesei aparute in Notices of AMS. clic aici (format pdf).
Am cautat pe net imagini ale zeitei Namagiri (picturi sau statui) dar n-am gasit decat niste idoli ai zeitei ornati cu flori.

Uitati inca un link interesant despre zeita Namagiri (numita si Sri Namagiri Lakshmi). clic aici