Fie \( f:[0,1]\to\mathbb{R} \) o functie continua pe \( [0,1] \) si crescatoare, derivabila si cu derivata marginita pe un subinterval \( [0,a] \), \( a\leq 1 \). Sa se arate ca oricare ar fi \( r>1 \) si \( s\in(0,r-1) \) avem \( \lim_{x\to\infty}x^s\int_0^1e^{-x^rf(t)}dt=0 \).
Concurs Gr. Moisil, 2006
Limita integrala
Moderators: Bogdan Posa, Beniamin Bogosel, Marius Dragoi
Limita integrala
Last edited by bae on Thu Apr 10, 2008 11:56 am, edited 2 times in total.
-
Edgar Dobriban
- Euclid
Re: Limita integrala
Daca \( f(x)=0, \forall x\in[0,1] \) atunci \( e^{-x^rf(t)}=1, \forall t\in[0,1] \), deci \( \lim_{x\to\infty}x^s\int_0^1e^{-x^rf(t)}dt=\lim_{x\to\infty}x^s=\infty \)bae wrote:Fie \( f:[0,1]\to\mathbb{R} \) o functie crescatoare, derivabila si cu derivata marginita. Sa se arate ca oricare ar fi \( r>1 \) si \( s\in(0,r-1) \) avem
\( \lim_{x\to\infty}x^s\int_0^1e^{-x^rf(t)}dt=0 \).
Concurs Gr. Moisil 2006
Am inteles ceva gresit?
Probabil ca nu!
Problema a fost data intai la un concurs in 2005 si acolo era \( f=\arcsin \). Acelasi autor s-a gandit insa sa dea o generalizare un an mai tarziu si ceea ce am postat eu este generalizarea. Sa incercam atunci cu arcsin, poate merge asa!
Problema a fost data intai la un concurs in 2005 si acolo era \( f=\arcsin \). Acelasi autor s-a gandit insa sa dea o generalizare un an mai tarziu si ceea ce am postat eu este generalizarea. Sa incercam atunci cu arcsin, poate merge asa!
Last edited by bae on Thu Apr 10, 2008 11:56 am, edited 1 time in total.
O condiţie suficientă care să asigure concluzia este: f continuă, \( 0<s<r \) şi există \( K>0 \) astfel încât \( f(t) \ge Kt \).
Verificarea este imediată integrând inegalitatea rezultată din monotonia funcţiei exponenţiale. f = arcsin verifică inegalitatea pentru K=1.
De notat că o condiţie necesară pentru f este f > 0 a.p.t. (dacă s>0).
Verificarea este imediată integrând inegalitatea rezultată din monotonia funcţiei exponenţiale. f = arcsin verifică inegalitatea pentru K=1.
De notat că o condiţie necesară pentru f este f > 0 a.p.t. (dacă s>0).