Daca \( A\in \mathbf{M_{2}{(\mathbb{R})}} \), sa se arate ca \( \det(A^{2}+A+I_{2})\geq\frac{3}{4}({1-\det A})^{2} \).
Dan Nedeianu, Olimpiada judeteana 2008
Inegalitate cu determinanti
Moderators: Bogdan Posa, Laurian Filip, Beniamin Bogosel, Radu Titiu, Marius Dragoi
Inegalitate cu determinanti
You think you know, but you can't even imagine...
Eu am dat urmatoarea solutie (sa-mi spuneti daca e bine, ca mie nu mi s-a punctat):
Fie \( x \), \( y \) valorile proprii ale lui A. Atunci \( x^2+x+1 \), \( y^2+y+1 \) sunt valorile proprii ale matricei \( A^2+A+I_2 \). Avem deci \( \det (A)=xy, \) \( \det(A^2+A+I_2)=(x^2+x+1)(y^2+y+1) \).
Inegalitatea devine
\( (x^2+x+1)(y^2+y+1) \geq\ \frac{3}{4}(1-xy)^2 \)
\( 1 + x + x^2 + y + x y + x^2 y + y^2 + x y^2 + x^2 y^2 \geq\ \frac{3}{4} (1-2xy+x^2y^2) \)
\( \frac{x^2y^2}{4} +x^2+y^2+x^2y+xy^2+\frac{5}{2}xy +x+y+\frac{1}{4} \geq\ 0 \)
\( (\frac{1+xy}{2} +x+y)^2 \geq\ 0 \).
Fie \( x \), \( y \) valorile proprii ale lui A. Atunci \( x^2+x+1 \), \( y^2+y+1 \) sunt valorile proprii ale matricei \( A^2+A+I_2 \). Avem deci \( \det (A)=xy, \) \( \det(A^2+A+I_2)=(x^2+x+1)(y^2+y+1) \).
Inegalitatea devine
\( (x^2+x+1)(y^2+y+1) \geq\ \frac{3}{4}(1-xy)^2 \)
\( 1 + x + x^2 + y + x y + x^2 y + y^2 + x y^2 + x^2 y^2 \geq\ \frac{3}{4} (1-2xy+x^2y^2) \)
\( \frac{x^2y^2}{4} +x^2+y^2+x^2y+xy^2+\frac{5}{2}xy +x+y+\frac{1}{4} \geq\ 0 \)
\( (\frac{1+xy}{2} +x+y)^2 \geq\ 0 \).
- bogdanl_yex
- Pitagora
- Marius Dragoi
- Thales
Cum \( A\in M_{n}(R) \) \( \Rightarrow \) \( tr{A}\in {R} \) si \( \det{A}\in{R} \) inseamna ca \( x+y\in{R} \) si \( xy\in{R} \), unde \( x \) si \( y \) sunt valorile proprii ale lui \( A \).aleph wrote:De remarcat totuşi că soluţia nu este chiar completă. Lipseşte faplul că x,y sunt reale sau complexe conjugate şi deci \( \frac{1+xy}{2} +x+y \) este real.
Treaba asta nici nu ar trebui sa fie explicata...doar nu a ajuns olimpiada judeteana precum o banala lucrare de clasa, in care trebuie sa explici totul extrem de detaliat.
Politehnica University of Bucharest
The Faculty of Automatic Control and Computers
The Faculty of Automatic Control and Computers