1) (-1)^2=1 si sqrt(1)=1;
2) (-1)^(2*1/2)=-1.
Care varianta e corecta sau...is ambele. Ma lamureste cineva va rog??
Am notat: x^y= x la puterea y, sqrt(x)= radical de ordin 2 din x.
Multumesc
Moderators: Mihai Berbec, Liviu Paunescu
Nu se spune "radical din ..." ci "radicalul din ...", adica folosind articolul hotarat care exprima implicit unicitatea. Alt exemplu, "logaritmul in baza ... din numarul ... " sau "puterea a treia a lui ..." In general, "\( y=f(x) \) este imaginea lui \( x \) si \( x \) este o preimagine a lui \( y \) ".Definitie. Fiind dat un numar complex \( \alpha \) si un numar natural \( n\ge 2 \), atunci \( z\in\mathbb C \) pentru care \( z^n=\alpha \) se numesc radacini de ordinul \( n \) ale lui \( \alpha. \)
Ceea ce este amuzant aici este ca de fapt chiar asa se spune: "radical din..." si "logaritm in baza...din numarul...". Dar e bine sa ne mai si amuzam din cand in cand, nu?Virgil Nicula wrote:Nu se spune "radical din ..." ci "radicalul din ...", adica folosind articolul hotarat care exprima implicit unicitatea. Alt exemplu, "logaritmul in baza ... din numarul ... "
Culmea e ca exista si e mai multi.bgd wrote:Exact. Asta le spun si eu elevilor: nu exista radical din numar complex.
Nu prea am auzit eu de stilul asta "haida-mai", o fi ceva mai nou. Dar profesorii pe care eu i-am avut nu uitau deloc conditii, restrictii, etc. Mai mult, cel mai "anti-pedagog" dintre toti, profesorul Jurchescu, tinea unul dintre cele mai interesante cursuri. Numai ca trebuie sa mai si stii sa asculti si sa ai perceptia matematica necesara intelegerii cursului.bgd wrote:Apropo de matematica din facultate, chiar m-a scarbit cateodata neglijenta cu care abordeaza anumite chestiuni profesorii universitari! In stilul "haida-mai", neglijeaza tot felul de cazuri particulare, de conditii, restrictii, etc (chiar cand intervin in mod esential in demonstratii) turuindu-si "poezia" pe care o repeta de 20 de ani... Plus faptul ca multi dintre ei sunt niste veritabili anti-pedagogi si fac tot posibilul incat cursul sa para mai greu si mai complicat decat este in realitate, in loc sa-l accesibilizeze.
Iar rezultatele se vad... Studentii "invata" tot felul de SF-uri si abstractiuni iar cand merg la practica isi dau seama ca nu stiu in profunzime nici materia de liceu...
Judecând analog pentru Dvs nici \( \sqrt{1} \) nu are sens, dacă o fi -1 ce ne facem?Virgil Nicula wrote:Parerea mea este ca \( (-1)^{\frac 12} \) nu are sens nici macar in multimea numerelor complexe ! Dupa cate stiu eu, orice obiect matematic este definit univoc, adica "exista" undeva si este unic, mai exact, functional. Ne putem exprima astfel : cele doua radacini de ordinul doi ale lui \( -1 \) ... adica numerele complexe \( z \) pentru care \( z^2=-1 \) si nicidecum \( (-1)^{\frac 12} \) . Va intreb, ce-i acela \( \sqrt {3+4i} \) , care dintre \( 2+i \) sau \( -2-i \) ... Raspunsul este clar : nu are sens. Ma rog, parerea mea. Putem spune doar ca \( \pm (2+i) \) sunt radacinile de ordinul doi (si nicidecum "radical" sau "radicalul") ale lui \( 3+4i \) , adica radacinile ecuatiei \( z^2=3+4i \) .
"Tampeniile" de care spuneţi le folosiţi şi Dvs atunci când faceţi radical din 4... doar că le ignoraţi.bgd wrote:Iar de tampeniile alea cu ramuri m-am lovit si eu in facultate si sincer, nu prea le-am priceput eu rostul... Cum adica depinde de semnul pe care il alegi? Pai poate Ionescu alege un semn iar Popescu alege alt semn, vorbind despre acelasi lucru. Mi se pare un atac la cel mai elementar bun-simt matematic!
Credeti ca ramurile astea au fost inventate doar asa ca aveau chef matematicienii de mai multa teorie? Probabil ca elevii n-au nevoie de lucrurile astea, dar nici sa le ziceti ca nu exista... In analiza complexa exista asa numitele "multi-valued functions" (uitati-va aici pentru functia radical). Si exista nu numai functii cu 2 ramuri, ci si cu mai multe... Probabil ca dumneavoastra nu veti avea nevoie de ele, dar altii vor avea...bgd wrote:Iar de tampeniile alea cu ramuri m-am lovit si eu in facultate si sincer, nu prea le-am priceput eu rostul... Cum adica depinde de semnul pe care il alegi?
"Vă întreb, ce-i acela \( \sqrt{4} \), care dintre 2 şi -2... Răspunsul este clar : nu are sens."Virgil Nicula wrote: Va intreb, ce-i acela \( \sqrt {3+4i} \) , care dintre \( 2+i \) sau \( -2-i \) ... Raspunsul este clar : nu are sens.
Dragos Fratila wrote:Judecând analog pentru Dvs nici \( \sqrt{1} \) nu are sens, dacă o fi -1 ce ne facem?
Nu inteleg ce vrei sa spui. Te rog fii mai explicit. Confuzia este in capul tau. Ce-i cu acel \( (-1) \) ?Dragos Fratila wrote:"Vă întreb, ce-i acela \( \sqrt{1} \), care dintre 1 şi -1... Răspunsul este clar : nu are sens."Virgil Nicula wrote: Va intreb, ce-i acela \( \sqrt {3+4i} \) , care dintre \( 2+i \) sau \( -2-i \) ... Raspunsul este clar : nu are sens.
Cunosc sau mai degraba imi amintesc, domnule Ornea ! Imi pare rau ca nu vreti sa intelegeti. Nu am mari pretentii de "savant", insa cunosc foarte bine copiii, si mici si mari, dupa o indelungata experienta didactica. Cu tristete va spun si eu ca atunci cand folositi \( \sqrt {-1} \) trebuie sa indicati printr-un simbol intr-un fel ramura ... si sa nu facem pe "desteptii" aici in fata elevilor. Asa cum simbolul \( \int ... \) exprima/defineste o multime, multimea functiilor cu o anumita proprietate (se poate spune ca si in acest caz este univoca pentru ca imaginea este o singura multime; daca dorim univocitate ca element, de exemplu langa acest simbol ar trebui mentionat si un punct care apartine functiei), asa si \( \sqrt {-1} \) ar trebui sa fie definit ca multimea \( A \) a numerelor complexe \( z \) cu o anumita proprietate, \( z^2+1=0 \) , adica \( \sqrt {-1}=A=\{i,-i\} \) . Am anticipat bine ca vom deveni ridicoli si obositor de ... "destepti". Cum este ambiguu si cine "gafeaza" in acest context. Inca odata,Liviu Ornea wrote:Domnilor Nicula, bgd
Oferiti un spectacol lamentabil. Matematica nu se opreste la nivelul problemisticii de liceu. Luati o carte de analiza complexa si cititi, veti afla despre ramuri, despre suprafete riemanniene, despre acoperiri s.am.d. Ele exista independent de intelegerea dumneavoastra. Sigur, sinteti liberi sa le etichetati cum vreti, dar etichetele pe care le puneti nu despre notiunilor matematice dau seama.
E foarte ciudat ca tocmai dumneavoastra, domnule Nicula, care indemnati elevii sa studieze, nu va duceti la biblioteca in momentul cind nu stiti sau nu intelegeti ceva.
Cu tristete,
L.O.
\( \sqrt{4} \) e acel numar pozitiv al carui patrat este egal cu 4. Clar aceasta definitie nu poate fi extinsa la numere complexe, ca ele nu pot fi pozitive/negative.Dragos Fratila wrote:"Vă întreb, ce-i acela \( \sqrt{4} \), care dintre 2 şi -2... Răspunsul este clar : nu are sens."Virgil Nicula wrote: Va intreb, ce-i acela \( \sqrt {3+4i} \) , care dintre \( 2+i \) sau \( -2-i \) ... Raspunsul este clar : nu are sens.
[Edit: Cred că "nenorocitul" de 1 vă confuza]