Demonstratie la 1=2
Moderators: Bogdan Posa, Laurian Filip
Demonstratie la 1=2
Se dau doua numere a si b egale diferite de 0 .
Rezulta \( a\cdot{a}=a\cdot{a} \)
si \( a\cdot{b}=b\cdot{b} \)
Le scadem si avem \( a\cdot{a}-a\cdot{b}=a\cdot{a}-b\cdot{b} \)
Rezulta \( a(a-b)=a^2-b^2 \)
Rezulta \( a(a-b)=(a-b)(a+b) \)
Impartim prin \( a-b \) si avem \( a=a+b \)
Rezulta \( a=2a \)
Impartim prin a si avem \( 1=2 \)
Unde am gresit ?
Rezulta \( a(a-b)=(a-b)(a+b) \)
Rezulta \( a=2a \)
Impartim prin a si avem \( 1=2 \)
Unde am gresit ?
-
Marcelina Popa
- Bernoulli
-
Marcelina Popa
- Bernoulli
Si tu iti poti da seama ca sunt adevarate tot felul de teoreme de clasa a XI-a, daca ti le enunta cineva. Nu e totusi ok sa ti se propuna asemenea probleme la olimpiada, in clasa a IX-a.
A, nu stiu daca ai remarcat ca le trebuia de fapt nu ce ai scris tu, ci
\( a^2-b^2=a^2-ab+ab-b^2=a(a-b)+b(a-b)=(a-b)(a+b) \)
A, nu stiu daca ai remarcat ca le trebuia de fapt nu ce ai scris tu, ci
\( a^2-b^2=a^2-ab+ab-b^2=a(a-b)+b(a-b)=(a-b)(a+b) \)
Dar de ce nu e de clasa a V-a, Marcelina?Marcelina Popa wrote:Problema nu este de clasa a V-a...
Alex ajunge la falsa egalitate 1=2 si intreaba unde s-a strecurat greseala pe parcursul operatiilor efectuate. La un moment dat, apare operatia:
Dar nu poti sa imparti prin (a-b), cand prin ipoteza a=b, deci a-b=0.Impartim prin a-b... etc.
In clasa a V-a nu se invata deja ca nu ai voie sa imparti la 0? Cam atat ar trebui sa stii, cred, nu cunoscuta formula citata de tine.
Edit. Poti sa verifici si in clasa a V-a daca greseala nu s-a strecurat cumva inainte de impartirea la 0. Inmultesti (a-b)(a+b) - si ajungi la rezultatul: a^2 – b^2, deci poti sa vezi ca nu e o eroare acolo, chiar daca nu cunosteai formula.
-
Marcelina Popa
- Bernoulli
Problema e geniala !!!!!!! Alex2008 e originala ?
Oricum as vrea sa-mi dau cu parerea referitor la ''formula'' discutata aici . Nu cred ca trebuie sa fii un elev genial in clasa a V-a ca sa-ti dai seama ca \( a^2-b^2=(a-b)(a+b) \) . Poate ca o astfel de problema nu s-ar da la olimpiada , dar notiunile necesare in rezolvarea ei trebuie stiute de un elev care merge la olimpiada (nu chiar la o faza foarte avansata) . Chiar am intalnit intr-o culegere de clasa a V-a (capitolul ''Teste pentru pregatirea olimpiadelor scolare'') problema : Folosind proprietatea de distributivitate a inmultirii fata de adunare si scadere aratati ca : \( (x+y)(x-y)=x^2-y^2 \), \( (\forall) x,y \in \mathb{N} \) , \( x\ge y \) .
Stiu ca propria-mi parere vine cam tarziu , dar abia acum am observat problema (recunosc ca poate nici nu m-as fi uitat daca nu m-ar fi instigat titlul problemei) .
Oricum as vrea sa-mi dau cu parerea referitor la ''formula'' discutata aici . Nu cred ca trebuie sa fii un elev genial in clasa a V-a ca sa-ti dai seama ca \( a^2-b^2=(a-b)(a+b) \) . Poate ca o astfel de problema nu s-ar da la olimpiada , dar notiunile necesare in rezolvarea ei trebuie stiute de un elev care merge la olimpiada (nu chiar la o faza foarte avansata) . Chiar am intalnit intr-o culegere de clasa a V-a (capitolul ''Teste pentru pregatirea olimpiadelor scolare'') problema : Folosind proprietatea de distributivitate a inmultirii fata de adunare si scadere aratati ca : \( (x+y)(x-y)=x^2-y^2 \), \( (\forall) x,y \in \mathb{N} \) , \( x\ge y \) .
Stiu ca propria-mi parere vine cam tarziu , dar abia acum am observat problema (recunosc ca poate nici nu m-as fi uitat daca nu m-ar fi instigat titlul problemei) .
My physiology : if I see a problem I solve it ; if I don`t see problems I`m looking for one .
-
Claudiu Mindrila
- Fermat
-
Marcelina Popa
- Bernoulli
Ca sa-ti dai seama singur de chestia asta chiar trebuie sa fii genial, sa stiiQuit wrote:Nu cred ca trebuie sa fii un elev genial in clasa a V-a ca sa-ti dai seama ca a^2-b^2=(a-b)(a+b) .
Tocmai asta e problema. Exista o moda in invatamantul romanesc: in loc sa formam copiii, ii informam. Din dorinta de a propune probleme dificile la olimpiade, se aleg la clasele mici probleme care devin banale pentru un elev mai mare. Asta atrage dupe sine urmatoarele consecinte: profesorii ajung sa "vanda" copiilor mai mici fel de fel de "smecherii" matematice fara sa le explice cu adevarat; elevii ajung sa caute singuri formule si teoreme prin memoratoare si sa le utilizeze fara sa le poata demonstra etc. Mai grav, am intalnit profesori care predau toate formulele de calcul algebric la clasa a VI-a, in orele obisnuite, nu in cele de pregatire pentru olimpiada, si pun 3 in catalog copiilor care nu le invata.
Asta e motivul pentru care am capatat un soi de alergie la problemele de clasa a VII-a propuse drept probleme de-a V-a.
Asta este, intr-adevar, o problema draguta si instructiva pentru clasa a V-a (si nu tocmai usoara).Quit wrote:Chiar am intalnit intr-o culegere de clasa a V-a (capitolul ''Teste pentru pregatirea olimpiadelor scolare'') problema : Folosind proprietatea de distributivitate a inmultirii fata de adunare si scadere aratati ca : \( (x+y)(x-y)=x^2-y^2 , (\forall) x,y \in \mathb{N} , x\ge y . \)
P.S. Am intalnit elevi care invata materia inainte pe un an sau doi, de placere sau din curiozitate (sunt si aici pe forum asemenea elevi si au toata admiratia mea). Ei se uita insa la problemele propuse la clase mai mari. Nu-i nevoie sa introduci intr-o culegere de clasa a V-a probleme de-a VII-a special pentru ei, fiindca ei lucreaza direct din culegeri de-a VII-a.
Last edited by Marcelina Popa on Wed Dec 24, 2008 11:45 pm, edited 2 times in total.
-
Marcelina Popa
- Bernoulli
Alex, uite cum se putea formula problema ca sa fie ok pentru un elev de clasa a V-a si ca sa nu produca efectele secundare de care ma plangeam in mesajul de mai sus:
1). Demonstrati formula: \( (a+b)(a-b)=a^2-b^2 \)
2). Ajutati-ma sa gasesc greseala din urmatorul rationament matematic:
Se dau doua numere \( a \) si \( b \) egale si diferite de 0 .
Folosind formula de la punctul 1), obtinem: \( a(a-b)=(a-b)(a+b) \)
Rezulta \( a=2a \)
Impartim prin \( a \) si avem \( 1=2 \)
Unde am gresit ?
1). Demonstrati formula: \( (a+b)(a-b)=a^2-b^2 \)
2). Ajutati-ma sa gasesc greseala din urmatorul rationament matematic:
Se dau doua numere \( a \) si \( b \) egale si diferite de 0 .
Folosind formula de la punctul 1), obtinem: \( a(a-b)=(a-b)(a+b) \)
Rezulta \( a=2a \)
Impartim prin \( a \) si avem \( 1=2 \)
Unde am gresit ?