ONM 2009 Constanta
Moderators: Mihai Berbec, Liviu Paunescu
- DrAGos Calinescu
- Thales
ONM 2009 Constanta
Am deschis topicul acesta sa purtam discutii despre nationala. Va rog sa postati noutatile si cand apare un site sa lasati linkul.
-
Laurentiu Tucaa
- Thales
Chiar daca cred ca majoritatea stiu, olimpiada nationala se va desfasura la Mangalia. Mai multe detalii pe mategl.com
Bursa zvonurilor: schiţă de program pentru etapa naţională a ONM:
Duminică, 12 aprilie 2009 - Sosirea delegaţiilor
Luni, 13 aprilie 2009, proba pe clase (la Mangalia)
Marţi, 14 aprilie 2009 – afişarea rezultatelor (după amiaza sau seara târziu)
Miercuri, 15 aprilie 2009 – proba de baraj (la Neptun) (18 martie 2009)
Bursa zvonurilor: schiţă de program pentru etapa naţională a ONM:
Duminică, 12 aprilie 2009 - Sosirea delegaţiilor
Luni, 13 aprilie 2009, proba pe clase (la Mangalia)
Marţi, 14 aprilie 2009 – afişarea rezultatelor (după amiaza sau seara târziu)
Miercuri, 15 aprilie 2009 – proba de baraj (la Neptun) (18 martie 2009)
-
Claudiu Mindrila
- Fermat
Site-ul oficial al ONM 2009 va fi http://www.mate.isjcta.ro/ . Incepand cu 27.03.2009 va fi functional.
Programul ONM 2009 este pe www.mategl.com
Programul ONM 2009 este pe www.mategl.com
elev, clasa a X-a, C. N. "C-tin Carabella", Targoviste
- DrAGos Calinescu
- Thales
- Oana_Madalina
- Arhimede
- Laurian Filip
- Site Admin
- Beniamin Bogosel
- Co-admin
Succes tuturor. Mai mult decat rezultate, va doresc sa invatati ceva nou la mate si la olimpiada asta...
Yesterday is history,
Tomorow is a mistery,
But today is a gift.
That's why it's called present.
Blog
Tomorow is a mistery,
But today is a gift.
Blog
-
Marcelina Popa
- Bernoulli
Rezultatele (inainte de contestatii) sunt deja pe site-ul olimpiadei, aici: http://www.mate.isjcta.ro/rezultate.html .
-
Marcelina Popa
- Bernoulli
-
Virgil Nicula
- Euler
Situatia este cel putin la fel de dezastruoasa si la clasa a XI -a ... Din 72 de participanti, doar 18 au luat cel putin 8 puncte, distribuite astfel :bae wrote:Cred ca rezultatele de la clasa a XII-a, cam la fel de slabe in fiecare an (cel putin in ultimii ani), ar merita o discutie serioasa. Ceva nu este in regula si ar trebui vazut ce anume. Dincolo de preocuparea obsedanta (si extrem de solicitanta) a elevilor buni de clasa a XII-a pentru SAT-uri si aplicatii, cred ca mai este si altceva care scartie, mai ales ca nu chiar toti elevii buni se gandesc la plecare. Ii las insa pe cei care conduc intr-un fel destinele matematice ale acestor elevi sa se ingrijoreze ei mai intai. Poate ca vor gasi si raspunsuri!
PS Mi-am permis sa deschid aceasta discutie deoarece asta este matematica care se cere la facultate si indirect sunt cumva implicat in aceasta chestiune.
1 cu 27,5 puncte ;
1 cu 27 puncte ;
1 cu 20,5 puncte ;
1 cu 20 puncte ;
==========
2 cu 16 puncte ;
1 cu 15 puncte ;
2 cu 14 puncte ;
1 cu 13 puncte ;
2 cu 11 puncte ;
==========
2 cu 9 puncte ;
4 cu 8 puncte ;
==========
8 cu 7 puncte ;
etc
Comentariile sunt de prisos. Prea mult zgomot si risipa pentru ... nimic.
Last edited by Virgil Nicula on Wed Apr 15, 2009 3:08 pm, edited 1 time in total.
-
Marcelina Popa
- Bernoulli
Elevii de-a XI-a si de-a XII-a trebuie sa se pregateasca si pentru internationala, si pentru nationala, fara ca cele doua programe sa aiba prea multe lucruri in comun.
Si, spre deosebire de generatiile de acum 15-20 de ani, consuma multa vreme cu informatica/internet si alte lucruri de genul asta, legate de noile tehnologii.
Ori schimbam programele scolare si le facem mai apropiate de ce se studiaza in restul lumii, ori permitem elevilor din clasele mari sa intre direct in baraj, printr-un alt tip de selectie prealabila.
Si, spre deosebire de generatiile de acum 15-20 de ani, consuma multa vreme cu informatica/internet si alte lucruri de genul asta, legate de noile tehnologii.
Ori schimbam programele scolare si le facem mai apropiate de ce se studiaza in restul lumii, ori permitem elevilor din clasele mari sa intre direct in baraj, printr-un alt tip de selectie prealabila.
- Beniamin Bogosel
- Co-admin
Nu stiu daca trebuie schimbata programa, dar nu cred ca se face prea bine analiza in liceu. Eu, cel putin, am inteles analiza bine doar la facultate, si asta pentru ca nu imi placea sa invat teorie deloc in liceu. Vroiam doar sa stiu rezolva probleme, nimic mai mult... Am vazut mai apoi ca si teoria e buna la ceva. Parerea mea e ca un elev de liceu poate sa stie bine analiza daca invata bine teoria si face o gramada de exercitii. La algebra e cam la fel...Marcelina Popa wrote:Elevii de-a XI-a si de-a XII-a trebuie sa se pregateasca si pentru internationala, si pentru nationala, fara ca cele doua programe sa aiba prea multe lucruri in comun.
In legatura cu consumul de vreme cu informatica/internet, asta e problema fiecaruia... si nu ar trebui sa stea in calea invatarii matematicii, cel putin pentru cineva pasionat.
Yesterday is history,
Tomorow is a mistery,
But today is a gift.
Blog
Tomorow is a mistery,
But today is a gift.
Blog
-
Marcelina Popa
- Bernoulli
Ai dreptate, unul dintre motive il reprezinta modul in care se studiaza analiza in liceu: accentul mult prea mare pus pe latura ei rebusistica, artizanala (limite de functii si integrale calculate cu artificii, de exemplu), in detrimentul intelegerii conceptelor fundamentale. Lucrul aste este impus si de stilul problemelor de la examene (bac, admitere la facultate).
Insa chiar daca analiza s-ar studia la clasa la nivel universitar, tot ar ramane mai dificila sarcina elevilor de-a XI-a si de-a XII-a, comparativ cu a celor mici, fiindca ei au de pregatit lucruri diferite pentru nationala si pentru baraj.
Personal, sunt impotriva eliminarii analizei din programa scolara, insa cred ca stilul in care-o predam trebuie revolutionat. In anumite clase speciale s-ar poate lucra exact ca in facultatile de matematica. In rest, trebuie pus accentul pe aplicatiile analizei in alte domenii. Am aruncat o privire pe niste subiecte de analiza de la Bacalaureatul International - nivel avansat. Cam o treime sunt aplicatii ale analizei in fizica, geometrie, biologie sau economie.
Informatica ar trebui sa patrunda si ea in orele de matematica. Sirurile recurente s-ar putea preda in stransa legatura cu anumiti algoritmi, s-ar putea testa empiric convergenta pe calculator etc.
Daca tot am inceput sa divaghez: constat cu uimire ca anglo-saxonii incep analiza matematica cu derivatele, nu cu sirurile. Bineinteles ca lucrurile sunt neriguroase la inceput, dar pe parcurs devin si la ei riguroase. Asta, cred, e diferenta intre o traditie care a descoperit singura lucrurile astea si una ca a noastra, care a primit totul pe de-a gata.
Insa chiar daca analiza s-ar studia la clasa la nivel universitar, tot ar ramane mai dificila sarcina elevilor de-a XI-a si de-a XII-a, comparativ cu a celor mici, fiindca ei au de pregatit lucruri diferite pentru nationala si pentru baraj.
Personal, sunt impotriva eliminarii analizei din programa scolara, insa cred ca stilul in care-o predam trebuie revolutionat. In anumite clase speciale s-ar poate lucra exact ca in facultatile de matematica. In rest, trebuie pus accentul pe aplicatiile analizei in alte domenii. Am aruncat o privire pe niste subiecte de analiza de la Bacalaureatul International - nivel avansat. Cam o treime sunt aplicatii ale analizei in fizica, geometrie, biologie sau economie.
Informatica ar trebui sa patrunda si ea in orele de matematica. Sirurile recurente s-ar putea preda in stransa legatura cu anumiti algoritmi, s-ar putea testa empiric convergenta pe calculator etc.
Daca tot am inceput sa divaghez: constat cu uimire ca anglo-saxonii incep analiza matematica cu derivatele, nu cu sirurile. Bineinteles ca lucrurile sunt neriguroase la inceput, dar pe parcurs devin si la ei riguroase. Asta, cred, e diferenta intre o traditie care a descoperit singura lucrurile astea si una ca a noastra, care a primit totul pe de-a gata.
Cred ca sunt in masura sa imi dau cu parerea pe aceasta tema, avand in vedere ca sunt printre cei care au luat premiul I cu un punctaj destul de mic, la clasa a XII-a.bae wrote:Cred ca rezultatele de la clasa a XII-a, cam la fel de slabe in fiecare an (cel putin in ultimii ani), ar merita o discutie serioasa. Ceva nu este in regula si ar trebui vazut ce anume. Dincolo de preocuparea obsedanta (si extrem de solicitanta) a elevilor buni de clasa a XII-a pentru SAT-uri si aplicatii, cred ca mai este si altceva care scartie, mai ales ca nu chiar toti elevii buni se gandesc la plecare. Ii las insa pe cei care conduc intr-un fel destinele matematice ale acestor elevi sa se ingrijoreze ei mai intai. Poate ca vor gasi si raspunsuri!
PS Mi-am permis sa deschid aceasta discutie deoarece asta este matematica care se cere la facultate si indirect sunt cumva implicat in aceasta chestiune.
1. Nivelul mai scazut al pregatirilor in clasa 12, datorat procesului de aplicatie in strainatate (in special cel in SUA necesita o munca uriasa), prin examenele necesare: SAT-uri, TOEFL, si a pregatirilor la limba engleza si la celelalte materii pt SAT 2; prin completarea propriu-zisa a aplicatiilor pt. fiecare universitate in parte, si conceperea eseurilor de admisie - il consider principalul factor, si multi din elita clasei a 12-a aplica, prin urmare stacheta coboara.
2. Apoi, intr-adevar mai este si Bac-ul la mijloc, care cel putin pune presiune pe ultima generatie de liceu, pe langa timpul "pierdut" cu pregatirile la diverse materii.
3. Apoi, dupa cum s-a putut constata in ultimii ani (cel putin anul trecut si anul acesta), subiectele au fost de o dificultate ridicata, iar timpul anul acesta a si coborat de la 4 ore la doar 3 ore si jumatate.
4. Consider important si stresul continuu care ii afecteaza pe cei de a 12-a, in principal pe cei care aplica in SUA, spre ex., intrucat cam in aceeasi perioada cu nationala vin rezultatele de la universitati (inceputul lui aprilie), si cu atat mai rau daca rezultatele sunt negative, deoarece vor afecta prestatia respectivului la ONM.
5. Poate ca, pana la urma, faceti comparatie cu o generatie foarte buna, care a avut rezultate de exceptie si de aceea vi se par rezultatele din ultimii ani slabe.
Aceasta este parerea mea, desi la fiecare elev pot fi factori diferiti care influenteaza rezultatul.
- Laurian Filip
- Site Admin
Rezultatele de la barajele de seniori s-au afisat pe http://www.mate.isjcta.ro/rezultate.html